Zlatni tok i stom

Na Goču u Brezni Veroljub Urošević, Kraljevčanin, tehnolog za proizvodnju alkoholnih pića sa višedecenijskim iskustvom, dugogodišnji tehnički direktor Prokupca i njegov sin Ivan Urošević, sa doktoratom na temi – tehnologija proizvodnje jakih alkoholnih pića – na dedovini gaje sortne šljive i peku rakiju u savremenoj destileriji Tok.

Specijalizovani, renomirani sajt Rakija, uglavnom koga na veoma profesionalan način uređuju Ilija Malović i Zoran Radoman, primenjujući modifikovani Buks – Baumanov metod, ocenio je vrhunskim ocenama proizvode destilerije Tok – rakiju Zlatni tok i travaricu Stom. Prenosimo delove obrazloženja dodeljenih ocena.

Zlatni Tok

Ovoga puta pred sobom imamo pravi biser u đerdanu srpskih rakija. Boca je estetski dopadljiva, a kutija veoma elegantna. Da vidimo šta je unutra? Probrani plodovi šljiva, odvajanje koštice, dvostruka destilacija, hrastovo bure, znalački odmerena kupaža – sve su to elementi koji čine ovu prvorazrednu rakiju. 45% alkohola u odležalom (re)destilatu nimalo ne smeta čulima. Naprotiv, donosi nam prijatnu oštrinu, onu poželjnu svežinu šljiva koja se na pola puta utapa u blago gorke note hrastovine.

Boja je tipična za rakiju koja je svoje najlepše godine provela u ozbiljnoj vezi sa hrastovim buretom. Tamno-ćilibarna, a bistrina odlična.

Miris: Tu je Crvena ranka, ali i šišarka i smola.

Ukus je jako lepo izbalansiran, tipičnost je sačuvana, a skladnost razvijena. Kao kod dobrih vina, ukusi koji se smenjuju nisu napadni, već diskretno ukazuju na svoje prisustvo. Ima tu bibera i čilija, pomalo čak one citrusne svežine đumbira. Krupna morska so koja se čuva u kacama, nagoveštaj tamjana i, za trenutak, zrela banana.

Takođe, jedna od impresija bila nam je da je ovo savršena rakija za izvoz, ali ne onog serijskog, osrednjeg kvaliteta. Tačnije, kada bismo nekome ko nema predstavu hteli da dočaramo šta je to rakija šljivovica, dali bismo mu da proba Zlatni Tok.

Mnoge rakije često upadaju u zamku koju postavlja bure, a koje šljivovicu zna da starenjem pretvori u suviše konjakasto piće. S druge strane, mlade rakije, neoplemenjene drvetom znaju da budu divlje, neartikulisane. Ne previše ljuta, a opet i neukroćena buretom, rakija Zlatni Tok vas nosi dalje od onog mesta do kojeg ste na početku planirali da stignete. Plovidba zlatnim tokom prija svim čulima. Pijte malo, ali kvalitetno!

Ocena – Velika zlatna – 93 od 100 bodova

Stom

Volite Jeger (majster), a ne volite rakije travarice? Pa, dobro, travarice i nisu nešto s čim se počinje hedonistički staž uživanja u rakiji. Internet je prepun tabloidnih tekstova o lekovitom dejstvu rakije, a pri tom se niko ne zapita: Pijemo li rakiju zbog zdravlja? I zaista, pijete li pivo kao lek? Kad vam je doktor poslednji put preporučio npr. viski za ublažavanje zdravstvenih tegoba? Budimo realni, rakija je piće za uživanje. Nisu travarice tek makar kakve specijalne rakije; u osnovi voćne, a iznad svega aromatične, ponekad čak i lekovite. I na vašem istraživačkom putovanju kroz svet rakija, kad-tad ćete stići do travarica. U zavisnosti od toga kakve primerke ćete probati, zastaćete pored puta kraće ili duže. Ja sam se malo duže zadržao i evo šta imam da podelim s vama.

Mnogi su se pitali ima li života nakon nestanka Stomaklije? Svetlo na kraju tunela može biti baš ova travarica koja stoji ispred mene, jer ovo mesto i dalje stoji upražnjeno.

Stom proizvodi renomirano preduzeće Tok iz Beograda, a pogon im se nalazi u selu Brezna na planini Goč pored Kraljeva. Rakija od šljiva destilisana je na moderan način (korišćenjem rektifikacionih kolona) da bi se primarni aromatski kompleks šljivovice umanjio u korist aroma lekovitog bilja. U ovoj rakiji je, hladnom maceracijom, uklopljena kompozicija od 16 vrsta aromatičnog i lekovitog bilja. Rezultat je veoma pitka delikatesna rakija jačine 40% alkohola, blage gorčine, idealna kao aperitiv. Više nego dostojna naslednica Stomaklije.

Ocena – zlato – 90 od 100 bodova

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor