XVII novembarski salon vizuelnih umetnosti

U sredu, 15. novembra 2017. godine, u 13 sati u Galerija Narodnog muzeja Kraljevo biće održan Novembarski salon vizuelnih umetnosti, koji po sedamnaesti put organizuje Udruženje likovnih i primenjnih umetnika Kraljevo, a od 2016.godine u saradnji sa Narodnim muzejom Kraljevo, ima za cilj afirmaciju umetnika i umetnosti, razmenu kreativnosti, znanja i iskustva, sa fokusom na razvoju savremene umetnosti i širenja kruga njene publike. Danas je pozicioniranje savremene umetnosti u odnosu na (ne)postojeće institucionalno i kulturno polje otežano i nedovoljno, ponajviše za mlade umetnike, koji nakon školovanja teško potvrđuju svoje postojanje i delovanje.

Ovakvim otvorenim izložbenim formama predstavlja se svojevrsni metanarativ koji progovara o prularizmu i složenoj konfiguraciji umetnosti na našim prostorima i šire. Pored toga, ideja je da se (ne) posrednim susretom umetnika, kustosa, publike oživi dijalog i interaktivan odnos, kojim se na neki način utiče na poboljšanje društvenih odnosa i konteksta koji se uspostavljaju unutar labilne savremen umetničke scene.

Ovogodišnji Novembarski salon vizuelnih umetnosti je značajan, jer je pored predstavljanja etabliranih umetnika, otvorio vrata velikom broju mladih umetnika, koji su svojom složenom medijskom ikonosferom doneli svežinu i svojevrsnu fuziju stilova i medija. Reč je o umetnicima koji su tek završili svoja školovanja (osnovne i master studije), pa je ovo jedan od načina ka ostvarivanju sopstvenog mesta u umetničkom sistemu.

Na taj način nam se otvara i problematizira široko vizuelno polje, koje pored utemeljenih, prepoznatljivih narativa, svedoče o složenoj zoni pop kulture, svakodnevnog života, postmodernoj citatnosti i teoretskom eksperimentisanju. Radovi 46 umetnika referiraju na društveni, politički i kulturni kontekst, što donosi autentične i medijski razuđene umetničke poetike.

Ove godine je i teriotorijalno Salon povezao veliki broj gradova (Kraljevo, Kragujevac, Užice, Novi Pazara, Požega, Trstenik, Vrbas, Apatin, Loznica), uključujući naravno i centre Beograd, Novi Sad i Niš. Uz to permanentan odziv umetnika iz inostranstva doprinosi njegovoj promotivnoj ulozi i kulturnoj opravdanosti, što na ovogodišnjoj selekciji dokazuju umetnici iz Egipta i Rusije.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor