Vladislav Petković Dis 1880-1917-2017

Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani Kraljevo i Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis Čačak povodom 100 godina od Disove smrti organizuju program:

Vladislav Petković Dis
1880–1917–2017

Otvaranje izložbe i projekcija filma Utopljene duše autora Ljubiše Ćirkovića.

Govore

  • Olivera Nedeljković, autor izložbe
  • Dr Bogdan Trifunović
  • Ana Gvozdenović

Petak, 22. decembar 2017. u 19 časova
III sprat kraljevačke biblioteke

Izložbena postavka DIS (1880 – 1917– 2017)

Izložba posvećena Vladislavu Petkoviću Disu (1880–1917) priređena je u organizaciji čačanske Biblioteke povodom stotridesetogodišnjice rođenja pesnika koji je uneo najznačajnije promene u pesnički izraz na srpskom jeziku početkom 20. veka. Pored autora Olivere Nedeljković, bibliotekara Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, u njenoj pripremi učestvovali su Zoran Jureš, grafički dizajner, i Danica Otašević, saradnik na tekstu. Postavka kojom je u Galeriji Risim u Čačku otvoreno 47. Disovo proleće, nastala je kao pokušaj da se, na osnovu obimne dokumentacije retrospektivno prikupljene tokom proteklih decenija u čačanskoj Biblioteci, predstave život i delo pesnika, u čiji spomen se duže od pola veka u Čačku organizuje manifestacija Disovo proleće. Deo ove multimedijalne izložbe, nakon pesnikovog zavičaja, predstavljen je publici u Zaječaru (2010), Kulturnom centru Srbije u Parizu (2011), na Danima Preobraženja u Rumuniji (2014), kao i na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (2017). Na otvaranju izložbe u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani biće prikazan i film Utopljene duše, Čačanina Ljubiše Ćirkovića, inspirisan Disovom biografijom.

Olivera Nedeljković, bibliotekar savetnik Zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis, rođena je 1973. godine u Čačku. Nakon završene Gimnazije u rodnom gradu, diplomirala je na Grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu.

U Gradskoj biblioteci Vladislav Petković Dis zaposlena je od 1999. godine. Autor je niza izložbenih postavki posvećenih pesnicima dobitnicima Disove nagrade (Milosavu Tešiću, Miroslavu Maksimoviću, Radmili Lazić, Milanu Đorđeviću, Saši Radojčiću i Zlati Kocić), koje su pratili katalozi, kao i brojnih drugih izložbi posvećenih istorijatu čačanske Biblioteke, njenoj izdavačkoj delatnosti i dr. U periodu od 2009. godine do danas, objavila je knjigu Svetiljka za Aleksandra Ristovića : biobibliografija (Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis, Čačak, 2012). Bavi se izradom tekuće bibliografije Čačka, a objavila je i niz radova koji bibliografski osvetljavaju delo znamenitih stvaralaca iz srpske književne prošlosti (Vladislava Petkovića Disa, Danice Marković, Dragoslava Grbića, Stevana Lukovića, Kosare Cvetković, Milice V. Mišković, Desanke Dugalić, Radoja Jankovića), kao i tekstove iz savremene bibliografske i bibliotečke prakse u stručnoj periodici.

Bavi se i književnošću. Objavila je četiri knjige poezije, dve knjige eseja i knjigu priča za decu.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor