Uručena Žička hrisovulja

Žičku hrisovulju, „za poeziju unutarnjih svetlosti i srčane potrage za smislom“, Živoradu Nedeljkoviću, u trpezariji manastira Žiče, uručio je, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.
„Čast mi je što imam priliku da Žičku hrisovulju uručim našem pesniku Živoradu Nedeljkoviću. Ovim se završava prvih četvrt veka Žičkog duhovnog sabora. Nadam se da će sledećih četvrt veka biti podjednako uspešni i da će neki novi književnici, možda mlađi, nadam se po kritikama još i bolji, dobijati ovu nagradu“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić uručujući ovo veliko priznanje Nedeljkoviću.

Jedan od vodećih savremenih pesnika Živorad Nedeljković dobitnik je jednog od najvažnijih pesničkih priznanja u Srbiji koje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja. Odluku o tome je doneo žiri u sastavu Đorđe Nešić – prošlogodišnji dobitnik, Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić, i Dragan Hamović – predsednik. Poeziji dobitnika biće posvećen zbornik radova sa književno-kritičkog skupa održanog u okviru manifestacije.

U ime Njegovog preosveštenstva episkopa žičkog Justina, dobitniku je čestitao arhijerejski zamenik vladike protojerej stavrofor Ljubinko Kostić, rekavši:

„Vaša poezija slavi Tvorca. Peva o svetlosti, radovanju, životu, svakodnevnim stvarima, zbivanjima, događanjima, verno… Slavi dar ljudskoga govora i jezika, snagu reči. A od reči, vaseljena je izatkana. Reči kao zlatne niti utkane su u Vašu bogatu pesničku šarenicu. Vaša je poezija na tragu životnog smisla, na tragu Boga. U našoj teži da spoznamo nesaznatljivo, Vaša je poezija dobar putokaz. Stoga neka ona i dalje sečivom od prastarih reči seče i preseca slavski kolač i objavljuje bezgrešno začeće, Vaskrs i Blagu reč.“

Žička hrisovulja

O poeziji Živorada Nedeljkovića govorili su i urednik Zbornika Dragan Hamović i prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, sa novosadskog Filozofskog fakulteta. I sam dobitnik je besedio na svečanosti.

Stihove ovogodišnjeg dobitnika je kazivao kraljevački glumac Nebojša Dugalić. U muzičkom delu programa, nastupila je Jana Milišić, uz pratnju Verice Trikoš i Predraga Nedeljkovića.

Izvor: www.kraljevo.org

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor