U subotu Dan grejane rakije u Bukovici

U subotu 21. oktobra 2017. godine u selu Bukovici, podno Troglava i Jelice, u poznatom voćarskom kraju održava se deveta po redu manifestacija Dan grejane rakije. Osim takmičenja u kuvanju „šumadijskog čaja“ manifestacija će imati i sajamski karakter. Organizator MZ Bukovica u saradnji sa Etno centrom „Gegula“ pozvao je proizvođače iz ovog kraja, kao i cele Srbije, da izlože svoje proizvode: jabuke, kruške, dunje, rakiju, vino, predmete domaće radinosti… Program će upotpuniti kulturno umetnička društva iz Kraljeva i okoline.

U goste su pozvani organizatori i takmičari sa manifestacija održanih jesenas širom Srbije (kupusijade, projade, pasuljijade) čije će đakonije publika moći i ovde da degustira. A za poslovne ljude, poljoprivrednike i privrednike, biće stručnih predavanja.

Nacionalni dan rakije

Ilija Malović pokretač portala „Rakija, uglavnom“ i jedan od osnivača Beogradskog rakijskog kluba nedavno je predložio da se proglasi nacionalni dan rakije u Srbiji. On i njegovi saradnici i članovi kluba predlažu 12. septembar za praznični dan, jer je 12. septembra 1909. godine Milan T. Jovanović, iz Novog Sada, patentirao prvi zaštićeni patent u Srbiji – kazan za pečenje rakije. Ovaj patent se i danas vodi pod rednim brojem 1 u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije.

Valjalo bi da se organizatori manifestacije Dan grejane rakije zvanično i pismeno pridruže pokrenutoj inicijativi.

Jer, kako Malović u izjavi za „Politiku“ kaže:

– Postojanje nacionalnog dana rakije otvorilo bi prostor da se susretnu i sarađuju svi koji mogu da pomognu u afirmaciji nacionalnog pića: proizvođači, enuzijasti, radnici u horeka sektoru (priprema i serviranje hrane i pića-nap. redakc.)… Bio bi to odličan momenat da se organizuje kvalitetna turistička ponuda u vidu rakijskih tura, degustacija ili promocija brendova, u kojima bi uživali naši građani, gosti, turisti i svi koje interesuje tradicija Srbije…-dodajući da je letos američki magazin „Vajn entuzijast“, pozivajući se na citat Mome Kapora, rakiju nazvao „esencijom srpskog bića“.

Program manifestacije Dan grejane rakije

  • 09:30 – 10:00 REGISTRACIJA UČESNIKA I TRADICIONALNI DOČEK GOSTIJU UZ KOKTEL DOBRODOŠLICE
  • 10:00 – 16:00 POČETAK RADA SAJAMSKIH IZLAGAČA I POČETAK MEMORIJALNOG TURNIRA U MALOM FUDBALU U ČAST SLAVOLJUBA MILJKOVIĆA – CAKA, prijava ekipa kod Marka Bunardžića 064.566.86.12
  • 11:00 – 12.00 POMEN PALIM BORCIMA U SPOMEN PARKU
  • 12:00 – 12:45 OKRUGLI STO – TRIBINA NA TEMU: EKOLOŠKI ZAHTEVI U SISTEMU KVALITETA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA, UZ PRIMENU NANO I BIO TEHNOLOGIJE, predavači: akademik, profesor dr Rade Biočanin, državni univerzitet u Novom Pazaru, akademik profesor dr Predrag Dašić, član Njujorške i Ukrajinske akademije, profesor na Visokoj mašinsko – tehnickoj školi u Trsteniku dr Jelena Borovčanin
  • 13:00 – 14:00 CEREMONIJA SVEČANOG OTVARANJA (kulturno-umetnički i scenski program, KUD “Dule Milosavljević” Čačak, KUD “Abrašević” Kraljevo, KUD “Župa” Aleksandrovac, KUD “Abrašević” Paraćin, KUD Oplanići, KUD Ratina, KUD “Karanovac” Kraljevo, KUD Godačica, Centar za kulturu Žiča, KC Ribnica, KUD Samaila, KUD “Železničar”

  • 14:00 – 15:30 TAKMIČENJE U KUVANJU RAKIJE, zainteresovani za takmičenje se mogu javiti na telefon 063.172.47.08, Dragiša Majstorović
  • 15:30 – 15:45 SVEČANO PROGLAŠENJE POBEDNIKA TAKMIČENJENJA U KUVANJU RAKIJE I DODELA DIPLOMA I PEHARA NAJBOLJIMA
  • 15:45 – 16:00 SVEČANO PROGLAŠENJE POBEDNIKA TURNIRA U MALOM FUDBALU I DODELA PEHARA
Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor