Sve kraljevačke manifestacije

Sajt Turističke organizacije Kraljeva beleži u ovoj godini 17 manifestacija, festivala, sabora, smotri. Primećujemo da nisu poređane ni hronološkim redom ni po značaju – valja platiti dizajnera koji bi sajt TOK-a učinio privlačnijim za turiste. Kada se ovom broju dodaju manje, seoske rakijade, gulašijade, štraparijade, pečurkijade, ispada da Kraljevčani na svakih 15 dana imaju priliku za neki festivalski provod. Nažalost sem Kraljevčana sve kraljevačke manifestacije posećuje premalo gostiju – turista.

Manifestacije.com, specijalizovani sajt, beleži samo neke kraljevačke manifestacije. Veseli spust, od republičkog značaja, Dečiji majski salon, Likovnu koloniju Studenica i Srebrni kazan (pasuljijada), kao manifestacije regionalnog nivoa, i Projadu kao lokalnu manifestaciju, a o njima samo par nemuštih rečenica. Ne može to tako u dobu kada ništa ne uspeva bez kvalitetne internet promocije.

Kako to rade drugi

U celom, belom svetu već nekoliko decenija stalno raste broj novih manifestacija. Tako je i kod nas u Srbiji, pa se procenjuje da ih ima između 1.000 i 2.000 godišnje – četiri do pet dnevno!

Cilj je da se gostima predstave lokalne zajednice sa svojim običajima, tradicijom, kulturnom posebnošću, lokalnim proizvodima, prirodnim ambijentom, zanimljivim istorijskim ličnostima…

Ako ostavimo po strani, iz razumljivih razloga, Guču, Egzit, Bitef ili Fest i takođe, iz razumljivih razloga, zanemarimo razne pihtijade, čvarkijade, slaninijade i butkicijade, nama se vrednom pažnje, kao nova i sveža po zamisli čini manifestacija Međunarodni festival balona – Kruševac kroz oblake. Prvi put je održana 2016. godine i odmah je privukla pažnju posetilaca, posebno onih hrabrijih spremnih za promotivni let balonom. Pominjemo je ne da bi je kopirali, već upravo zbog njene originalnosti.

Stručnjaci za manifestacioni turizam (koji se još naziva i industrijom događaja) tvrde da je za dobru pripremu novog programa potrebno i do tri godine. Neophodno je vreme u kome se traga za idejama, formulišu varijante programa, razrađuje način prezentacije usvojenog programa i tek potom sledi tehnička organizacija festivala. Dakle ne važi pravilo – organizovaćemo ono što nekome prvo padne na pamet.

Treba osvežiti kraljevačke manifestacije

Ne moramo mi u Kraljevu da se sa tolikom, svetskom ozbiljnošću bavimo našim manifestacijama, ali, svakako je vreme da se razmisli da li je baš sve ono što su nekad smislili naši Jovica, Dragan ili Zoran izdržalo probu vremena. Pasuljijada u Kraljevu jeste način da se meštanima razveje monotonija svakodnevice i ništa više od toga. Odavno je jasno da tu gostiju ima malo i turizma nema nimalo. Takvih pasuljijada u Srbiji ima bar 15, i nijedno od tih mesta, pa ni Kraljevo, za razliku od Velikog Gradišta, nema veze sa proizvodnjom pasulja. Više ima logike da na Srebrnom kazanu glavni deo programa nosi spremanje ribljih specijaliteta jer je kraljevačko područje jedno od najbogatijih rečnim tokovima u Srbiji.

Poboljšanje postojećih ili smišljanje nove manifestacije posao je za marketinške stručnjake, istoričare, etnologe, umetnike. Oni treba da utvrde šta je to što odlikuje kraljevački kraj i kako tu posebnost prezentovati znatiželjnom turističkom svetu. Ovaj posao zahteva timski rad, a pare bi dao grad ako vidi šansu u prihodu od turizma.

Bez kvalitetnih informacija na internetu o turistističkim manifestacijama – nema turizma.

Značajna manifestacija ne može se voditi amaterski. Profesionalizacija se može obezbediti finansiranjem kroz model privatno – javnog partnerstva.

I na kraju, u vezi Veselog spusta, ponavljamo našu prošlogodišnju ideju da se sa nekim od uglednih kraljevačkih kniževnika sada ugovori serija pisanih ili TV reportaža sa Ibra (od Ušća do Kraljeva) koja bi išla na proleće i svakako povećala interesovanje turista za tu manifestaciju koja sve više kaska za konkurencijom.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor