Uspešan srpski vikend kraft piva u Briselu

Prvi srpski vikend kraft piva održan je tokom prethodnog vikenda u Briselu, prestonici Belgije i Evropske unije, i svetskom centru tradicionalne pivarske proizvodnje. Iako u epicentru jake konkurencije, vikend kraft piva, srpskog zanatskog piva, izazvao je veliko interesovanje.

Belgijskoj publici, koja ima istančan ukus za ovu vrstu pivskih proizvoda, predstavljeno je sedam srpskih kraft pivara koje u domaćoj javnosti nose epitet najboljih u ovoj oblasti: Kabinet Brewery, Dogma Brewery, KAŠ pivo, Pivara Tron, Crow Brewery, RazBeerbriga i NikolaCar Brewery.

Predstavljena prvi put u Belgiji, srpska „kraft“ piva su odmah privukla pažnju – za dva dana prodato je čak preko 1000 flaša piva koje su dopremljene u Brisel. Jasno izrečene pohvale srpskim pivima bile su pouzdan pokazatelj da taj proizvod sa etiketom iz Srbije može da pronađe svoje mesto na belgijskom ali i širem evropskom tržištu.

Komora i organizatori zadovoljni

Predstavnik PKS u Briselu, Zdravko Ilić, kaže da komora snažno podržava i stimuliše ovakve inicijative:

„PKS je ovaj događaj kao i sve slične podržala na način na koji najbolje može da pomogne: najpre da obezbedi vidljivost, i događaju i proizvodima, odnosno, proizvođačima koji ovde nastupaju, ali i da poveže ove mlade preduzetnike sa potencijalnim poslovnim partnerima, kao i da im omogući  povezivanje sa ovdašnjim institucijama koje su bitne da bi taj posao mogao da funkcioniše“.

Iako je tek poslednjih godina dobilo na popularnosti u Srbiji, zanatsko pivo je više od trenda jer ga karakterišu visok kvalitet, kreativnost i inovativnost koji proizilaze iz entuzijazma proizvođača. Takav pristup proizvodnji kao i promocija poput briselske su važan faktor u prodoru na još uvek nezasićeno evropsko tržište.

Mina Obradović, koja je organizovala prvi srpski vikend kraft piva kaže da se ubrzano ostvaruje međusobna povezanost srpskih i belgijskih partnera: „Povezani smo sada sa pivarama u Srbiji, a povezujemo se evo i sa pivarama i distributerima u Belgiji, pa se nadamo se da će ovaj događaj otvoriti vrata da krenemo u ozbiljniji uvoz ili izvoz“.

Vlasnici pabova i proizvođači bi ponovili vikend

„Za nas je velika čast da upoznamo belgijsku scenu sa nečim što se u Srbiji radi. Sa nekim novim ukusima, novim bojama i šarama. Ono što je bilo prijatno iznenađenje za sve nas je velika gužva koja je vladala sinoć, imamo čak i komentare vlasnika paba da je bilo nezapamćeno veče“, kaže Boško Kustudić, predstavnik pivare „RazBeerBriga“.

Vlasnik paba „Dynamo“, jednog od prvih mesta u Briselu koje se bavi promocijom evropske kulture kraft piva, Gregoar Rifo kaže da je iznenađen odzivom i reakcijama na pivo pristiglo iz Srbije, kao i da će u budućnosti u njegovom pabu sigurno biti organizovana nova promocija tih proizvoda.

„Puno ljudi nas je pitalo kada ćemo ponovo organizovati nešto slično. Zadovoljan sam i pozitivno iznenađen. Neke od pivara došle su ovde sa veoma dobrim proizvodima koji će sigurno pronaći svoje mesto. Definitivno postoji potencijal za organizaciju još ovakvih događaja u Belgiji“, kaže briselski promoter srpskih piva.

Izvor: Privredna komora Srbije

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor