Specijalno priznanje za izdavača i orden Stefana Prvovenčanog

Ovo je jesen novih uspeha Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani Kraljevo.

Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kraljevačka biblioteka nagrađena je Specijalnim priznanjem za izdavačku delatnost. Priznanje je, u Sali Ivo Andrić uručio predsednik žirija dr Dragan Simeunović.

Danas u 18 časova Njegovo preosveštenstvo episkop žički Justin uručiće biblioteci Orden Prepodobnog Simeona Monaha – kralja Stefana Prvovenčanog. Svečanost uručenja Ordena biće na trećem spratu biblioteke. U okviru svečanosti dr Jasmina Ahmetagić govoriće na temu Čovek i nečovečne ideje: Zločin i kazna u delima F. M. Dostojevskog.

Posle Sajma u biblioteci je održana mala svečanost povodom Specijalnog priznanja za izdavača. O izdavačkim uspesima govorili su Dragana Tipsarević, direktorica i urednici Dejan Aleksić, Živorad Nedeljković i mr Ana Gvozdenović.

Stefan Prvovenčani Kraljevo

– Ko je daleke 1985. godine, kada je ovde odštampana prva knjiga (Oruđe sna Dragana Ilića Niškog, priredio Bogdan Mrvoš) mogao pomisliti da ćemo stići dovde i praktično se vinuti u orbitu srpskog izdavaštva. Ove godine smo obeležili 45 godina kontinuiranog izlaženja časopisa Povelja i sve to govori da su iza nas decenije entuzijazma i ljubavi prema knjizi jer je ona naša sudbina – rekla je Dragana Tipsarević, zahvalivši se, pri tom, brojnim urednicima i saradnicima, lokalnoj samoupravi i Ministarstvu kulture i brojnim ambasadama u Srbiji na podršci.

– Ovo priznanje je neka vrsta formalne potvrde da je kraljevačka biblioteka u samom vrhu izdavaštva u Srbiji, naročito kada je poezija u pitanju. I ranije smo ovakvu nagradu zaslužili ali nikada nije kasno. Ovo nije samo uspeh biblioteke, već i ove sredine. U doba oskudice i diskontinuiteta, održati se i neprestano rasti, istinski je podvig – kazao je Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti biblioteke i časopisa Povelja.

– Naša Povelja je u glavnom toku književnog života zbog toga što je poezija njen ključni žanr. Ona, poezija, bogati svaku književnost, pa i čitave narode.  Za koju godinu, siguran sam, kraljevačka biblioteka može postati najugledniji srpski izdavač – smatra urednik Živorad Nedeljković.

Stefan Prvovenčani Kraljevo

Mr Ana Gvozdenović, urednica, podsetila je prisutne da se, osim najuglednije pesničke biblioteke Poezija, danas, godinama objavljuju i esejističke knjige i tekstove o poeziji i književnosti u bibliotekama Posed poetike i Poezija nastaje.

– Napominjem i naša posebna izdanja. Ove godine objavili smo kapitalnu knjigu Stefan Prvovenčani Pesnički odlomci koje je, šezdesetih godina, izabrao Vasko Popa. Knjigu je za  nas priredio prof. dr Đorđe Trifunović i to izdanje bilo bi na ponos svakom izdavaču – rekla je Ana Gvozdenović.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor