Smotra etnološkog filma 2017.

Od 20. do 22. decembra 2017. Narodni muzej Kraljevo u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu realizuje petu po redu manifestaciju Smotra etnološkog filma. Tokom tri večeri biće prikazano osam filmova domaće i strane produkcije koji su preuzeti sa 26. Međunarodnog festivala etnološkog filma organizovanog u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Smotra etnološkog filma je manifestacija putem koje se stiže i do najskrivenijih zajednica i kultura cele planete. Etnološki film se bez sumnje prepliće i sa drugim žanrovima i gotovo da nema teme koja se u njegovim okvirima ne bi mogla ispričati. Ipak, on mora da pronađe i svoju posebnost, nešto po čemu će biti na prvi pogled prepoznatljiv. To su zapravo okviri u kojima se vrši naracija, odnosno okviri u kojima se ona interpretira.

Misija Festivala je da ohrabruje istraživačke i stvaralačke pristupe u etnografskim dokumentarnim filmovima, da edukuje publiku o bogatstvu i raznovrsnosti lokalnih kulturnih tradicija, kao i da bude glas savesti kod problema savremenih društava uzrokovanih nipodaštavanjem vrednosti kulturnog nasleđa.

Festival etnološkog filma već godinama usmerava svoje programe ka novim grupama stvaralaca i proširuje polje u kome nastaje etnografski, etnološki i antropolški korpus tema i sadržaja definisanih putem filmskog medija.

Program smotre:

Sreda, 20.12.2017.
17h OTVARANJE
17:05 U potrazi za šamanom
18:45 Tkanje priča

Četvrtak, 21.12.2017.
17:00 Zgrabi i beži
18:30 Obećanje

Petak, 22.12.2017.
17:00 Markiz de Vavren: Od plemićkog imanja do džungle
18:30 Mali ljudi. Veliko drveće
19:20 Šanko si bonka zalibi

Izvor: Narodni muzej Kraljevo

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor