Rešenje za spas sela: Mladima pokloniti državnu zemlju?

Izgleda da zadruge imaju rešenje za odumiranje i spas sela ivraćanje mladih u ruralna naselja. Evo šta oni kažu o ovom problemu.

Kako piše Agro smart, jedino kroz zadrugarstvo srpsko selo može se spasti od propasti i zaustaviti negativan trend urušavanja ruralnih područja, izričit je Branislav Gulan, publicista, prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije i udruženja novinara Crne Gore i jedan od autora Vodiča kroz zadrugarstvo Srbije.

On pozdravlja nastojanje države da pomogne zadrugarstvo ukazujući na to da je nakon šest decenija ovo prva Vlada koja je zacrtala taj cilj.

Šta kažu stručnjaci?

– Ovaj oblik udruživanja je svetski trend sa 800 miliona zadrugara organizovanih u 750.000 zadruga. Danas je oko tri milijarde ljudi u svetu povezano sa radom zadruga. U Srbiji postoji oko 1.500 zadruga i 123.000 zadrugara. U ovim zadrugama zaposleno je oko 10.000 radnika, navodi autor Vodiča kroz zadrugarstvo Srbije, u kojem je obrazloženo zbog čega je udruživanje u zadruge značajno za selo i poljoprivredu i objašnjeno kako se zadruge mogu osnovati.

Po njemu, osnivanje novih i reafirmacija nekih postojećih zadruga treba da napravi prve korake u obnovi zapuštenih srpskih sela. Cilj je, kako kaže, da se objedini i ujedini zadrugarstvo, kako bi zadrugari postali robni proizvođači. Potrebna je, naglašava Gulan, nova agrarna politika i to će značiti spas sela i Srbije. Ovaj i drugi autori publikacije se zalažu da se državna zemlja – po 20 hektara, besplatno ustupi mladima, koji bi ostali da žive i rade na selu.

Za sve ovo, napominju, potrebna je nova agrarna politika i nova agrarna reforma. Država će u svim odabranim zadrugama zaposliti barem po jednog stručnjaka koji treba da širi znanje i nove tehnologije.

– Poseban naglasak u zadrugama treba da bude, povećanje proizvodnje, formiranje zadružnih i porodičnih prehrambenih firmi kako bi naši seljaci prodavali na domaćem i stranim tržištu finalne proizvode sa oznakom geografskog porekla, a ne samo sirovine, smatra Gulan.

Kakva je trenutna situacija u selima?

Prema istraživanjima Branislava Gulana, u Srbiji ima 4.709 naselja od kojih je 1.200 u fazi nestajanja, a u 1.034 ima manje od po 100 stanovnika. Pored toga u Srbiji danas opada broj stanovnika u 86 odsto naselja, a istovremeno je prazno i bez vlasnika oko 50.000 kuća, a trenutno u 150.000 njih niko ne živi.

– U 2.000 sela nema pošte, 500 njih nema asfaltni put ni vezu sa svetom, dok u 400 sela nema ni prodavnice. Žitelji moraju na put da kupe hranu. Uz to Srbija raspolaže sa blizu 5,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga se tek 3,35 miliona hektara obrađuje. Prosečna njiva je veličina 4,5 hektara, što znači da su posedi usitnjeni i da se svaštari da bi se preživelo na selu – navodi Gulan. – Zbog dosadašnjeg lošeg odnosa države prema agraru stočni fond je desetkovan, imamo manje od 900.000 goveda, oko 3,2 miliona svinja, a godišnje se proizvodi tek 400.000 tona svih vrsta mesa i troši oko 35 kilograma godišnje po stanovniku. Koliko je to malo najbolje govore činjencie da se pre dve i po decenije proizvodilo 650.000 tona i trošilo oko 65 kilograma godišnje po stanovniku. Sve ovo ukazuje na činjenicu da je tuga u srpskim selima koja ubrazno nestaju.

Prva zadruga u Bačkom Petrovcu

Kako se navodi u publikaciji, prva zadruga u današnjoj Srbiji osnovana je 1846. godine u Bačkom Petrovcu, a zatim 1894. godine u selu Vranovu. Povratak zadrugarstvu znači i povratak poverenja kod seljaka (imamo 628.000 gazdinstava) i spas sela. – Posle dve decenije čekanja, 2015. godine zadrugarstvo je dobilo i novi Zakon koji ni danas nije po njihovim merama, pa su potrebne hitne izmene i dopune kako bi se on uskladio sa svetskim zadrugarstvom. Ovo je tek početak povratka poverenja u zadruge, ali je potrebno vratiti i 200.000 hektara zadružne zemlje i više hiljada objekata. Zadrugari ni danas nemaju štedno kreditne zadruge koje bi mnogo značile u poslovanju zadruga, na čemu počiva svetsko zadrugarstvo – ocenjuje Gulan.

Izvor: https://farmia.rs/blog/resenje-za-spas-sela-mladima-pokloniti-drzavnu-zemlju/
Autor: Marija Jolić

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor