Program Narodne biblioteke za sam kraj decembra 2017. godine

Kraljevačka Narodna Biblioteka odlučila je da na kraju godine u svoj dečji program uvrsti projekciju filma BOŽIĆNA PRIČA, koji će biti prikazan u petak, 29. decembra 2017. godine od 11,30 časova. Gosti: učenici šestog razreda OŠ „Svetozar Marković“.

U Biblioteci, u programu za odrasle, na III spratu će, u sredu, 27. decembra 2017, počev od 13 časova biti predstavljena zbirka pesama Lasla Blaškovića PRASVRŠETAK. Pored autora zbirku će predstaviti Gojko Božović i Živorad Nedeljković.

Na istom mestu sutradan, u četvrtak, 28. decembra, počev od 19 časova biće predstavljen božićni broj časopisa ŽIČKI BLAGOVESNIK. Učestvuju jerej Aleksandar Jevtić, urednik, Miloš Blagojević, psiholog, Ana Gvozdenović.

Promocija zbirke pesama PRASVRŠETAK lasla Blaškovića – sreda, 27.12.2017. godine, 13 časova, III sprat biblioteke.

Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani predstaviće novu knjigu pesama Lasla Blaškovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika. Knjigu Prasvršetak 2016. godine objavila je izdavačka kuća Arhipelag iz Beograda.

Pored autora, u programu učestvuju:

  • Gojko Božović, pesnik, književni kritičar, osnivač i glavni urednik Arhipelaga,
  • Živorad Nedeljković, pesnik iz Kraljeva.

O autoru:

Laslo Blašković – pesnik, romansijer, pripovedač i esejista – rođen je u Novom Sadu 1966. godine. Za roman Svadbeni marš Blašković je dobio Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, za roman Madonin nakit dobio je Nagradu Fonda „Borislav Pekić“, za roman Adamova jabučica dobio je Nagradu SANU iz Fonda „Branko Ćopić“ za najbolju knjigu godine, a za roman Turnir grbavaca dobio je Nagradu „Stevan Sremac“ za proznu knjigu godine. Proza i poezija Lasla Blaškovića prevedeni su na engleski, francuski, nemački, mađarski, poljski, rumunski, slovački, ukrajinski, makedonski, bugarski i slovenački jezik. Laslo Blašković je upravnik Narodne biblioteke Srbije.

O knjizi:

Prasvršetak je brižljivo komponovana, u mnogim detaljima iznutra vešto povezana knjiga. Ona u sebi krije najmanje jednu narativnu nit, skicu ili nagoveštaj porodične hronike sa fotografijom kao motivskom okosnicom. Umesto na efektima jezičkih događaja, Blaškovićeva poezija sve češće insistira na efektima doživljaja, na stvarnosti koja nije jezička. Do stvarnosti se u Prasvršetku dolazi kroz vremenski tok, pri čemu se aktiviraju dve sposobnosti koje su uobičajeno češće upošljene kod proznih pisaca nego pesnika: sposobnost memorije i naracije. (Saša Radojčić)

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor