“Pomak “ iz Kraljeva gazi sigurnim korakom

U februaru davne 1990. godine Petko Paunović, sa sinovima Dušanom i Stojanom, osnovao je firmu “Pomak” d.o.o. Kraljevo u ulici Žičkoj br. 168 u Kruševici.

Bila je to mala porodična firma sa solidnom mašinskom radionicom i tri zaposlena radnika. Proizvodili su mlinove za žitarice i mešalice, montirali čelične konstrukcije, vršili bravarske usluge. Startne rizike i poteškoće “Pomak” je brzo prevazišao, ali uslediše sankcije, inflacija, pa bombardovanje, pa promene vlada i ekonomskih politika, sve ono što nikako nije išlo na ruku privredi Srbije.

Ipak, “Pomak” je uspeo da opstane i da se razvija, da postane i ostane preduzeće kakvih Kraljevu treba mnogo više.

Pomak22

“Pomak” sada zapošljava 55 radnika, od čega četiri diplomirana mašinska inženjera na projektovanju novih i usavršavanju postojećih proizvoda. Ovo preduzeće se nedavno preselilo u svoj novi proizvodno-poslovni objekat površine preko 25oo m2 u Kovačima, ul. Radničkog bataljona 2o A, čime je ostvaren uslov za dalji razvoj . “Pomak” je na vreme uspostavio saradnju sa Ekonomskim institutom iz Beograda na osnovu koje je utvrdio kvalitetnu tekuću i razvojnu politiku firme. Najpre je, na bazi istraživanja tržišta, odabran proizvodni program za koji uvek postoji tražnja – oprema za proizvodnju hrane za životinje . U toj oblasti “Pomak” je postao jedan od vodećih proizvodjača zato što je zapošljavao kvalitetne inženjere i kvalifikovane majstore, zato što je stalno između 20 i 40 posto godišnje dobiti ulagao u novu opremu, odnosno tehnologiju i što je stalno insistirao na garantovanom kvalitetu i bezbednosti svojih proizvoda.

Kontinuirana analiza tržišta, praćenje razvoja tehnologija, kao i ponašanja konkurencije opredelili su menadžment “Pomaka” da stalno povećava asortiman proizvoda u okviru svog osnovnog programa, ali su se ubrzo krenuli i u proširenje lepeze programa proizvodnje tako što su osvojili proizvodnju opreme za proizvodnju materijala za završne radove u građevinarstvu, a zatim proizvodnju opreme – linija za proizvodnju peleta , kao i linija za proizvodnju integralnog brašna.

Proizvodi i proizvodne linije koje isporučuje “Pomak” snabdeveni su automatizovanim sistemima za doziranje , mlevenje, mešanje i pakovanje. Proizvodi poseduju međunarodne standarde kvaliteta i bezbednosti, a poslovanje i proizvodnja firme kao celine odvija se u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001-2008.

Ova firma godišnje izvozi oko 40 posto svoje proizvodnje i poseduje bogate reference isporučenih proizvoda i proizvodnih linija u zemlji i inostranstvu.

Pomak23

U razgovoru sa direktorom “Pomaka” Dušanom Paunovićem doznajemo da je plasman proizvoda iz programa firme prilično ujednačen. A prisutni su na tržištu Srbije, na čijoj teritoriji gotovo da nema mesta gde nisu plasirali neki od svojih proizvoda, isporučuju u Bosni i Hercegovini,Crnoj Gori,Makedoniji,Poljskoj,Italiji…

Ovom prilikom bili smo posebno zainteresovani za linije za proizvodnju peleta jer verujemo da će to gorivo biti sve više korišćeno za grejanje stanova i poslovnog prostora. “Pomak” proizvodi, isporučuje i montira linije za proizvodnju pelata čiji kapacitet, mašinske sklopove i podsklopove kao i snagu aparata projektuje i ugrađuje u skladu sa zahtevima kupca, a do sada je ove linije isporučio preduzećima “Eko Studenica” iz Ušća, “Zlatić” iz Konareva, “Drvopromet” iz Ivanjice i “MIB Komerc” iz Rogatice.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor