Dokumentarci, video radovi, spotovi… o Kraljevu – na InfoKraljevu (1)

Prilikom pokretanja internet stranice InfoKraljevo, pre nešto više od godinu dana, najavili smo da ćemo, pored ostalog, objavljivati crtice iz svakodnevnog života i pisati o događajima iz bliže i dalje prošlosti Kraljeva.

Pripremajući se za ispunjenje datog obećanja posetili smo Narodnu biblioteku Stefan Prvovenčani u Kraljevu gde smo u Zavičajnom odeljenju, u kome se čuva knjižna i neknjižna građa o Kraljevu i Kraljevčanima, doznali kako mnogo više napisanih knjiga ima o daljoj prošlosti i da, izuzimajući Ibarske novosti, članke iz drugih novina i periodiku, malo toga pisanog ima o životu u Kraljevu posle 70-tih godina XX veka.

Temama iz istorije i svakodnevice Kraljeva i do sada smo davali prostora na našoj internet stanici, a nadalje pored pisanih stranica, planiramo objavljivanje kraćih dokumentarnih filmova, video radova, spotova… o Kraljevu. Jer, je ovaj vid beleženja svakodnevice, koja vremenom postaje istorija, odavno postao valjan izvor ravnopravan sa klasičnom pisanom istorijom.

Pozivamo naše čitaoce da nam dostavljaju svoje snimljene materijale. Objavljivaćemo ih i tako obogaćivati dokumentarnu, savremenu sliku o našem gradu koja će, verujemo, biti važna zaostavština za naredne generacije.

Na početku, kao uvod u našu novu programsku rubriku, prikazaćemo četiri ranije snimljena filma i video rada o Kraljevu.

Prvi u ovom našem novom serijalu je kratki dokumentarni film iz 1904. godine u kome su snimljeni prizori sa kraljevačke pijace koja se nekada nalazila na centralnom gradskom trgu.

Prema istraživanjima profesora dr Dejana Karaklajića, jednog od najznačajnijih srpskih istoričara filma, prizori iz Žiče, Kraljeva, Studenice… kao i krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića iz 1904. godine, su najstariji sačuvani filmski dokumenti kod nas. Prizore iz Srbije i krunisanje kralja Petra zabeležili su na filmskoj traci u jesen 1904. godine Arnold Vilson, počasni srpski konzul u Šefildu, i njegov snimatelj Frenk Moteršo.

Film Pijačni prizori u Kraljevu traje 2:07 minuta. Još tri izabrana, filma i video rada o Kraljevu prikazaćemo u tri naredna dana.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor