Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru

U Palati „Srbija“ u Beogradu 09.11.2016. godine  je održana konferencija povodom otvaranja Nemačkog informacionog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK), koju su u okviru programa „Migracije i razvoj“ zajednički organizovali Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje. Učesnici konferencije bili su predstavnici nemačkih i srpskih institucija, kao i međunarodne organizacije.

Program migracija za razvoj (PME), podržan od strane Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, krajem prošle godine proširen je i na Srbiju. DIMAK ima za cilj pružanje informacija potencijalnim migrantima o perspektivama i mogućnostima za legalnu migraciju, o stručnom obrazovanju i šansama za karijeru – kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji. Srpski partner je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, koje koordinira saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Republike Srbije i njenim Migracionim servisnim centrom u Beogradu. Predviđeno je da implementaciju projekta podrži GIZ u Srbiji, kao i drugi relevantni programi: TVET – Projekat iz oblasti stručnog obrazovanja i obuke, YEP – Program za zapošljavanje mladih), ACCESS – Program za razvoj privatnog sektora u Srbiji i Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje u Srbiji, Triple Win – projekat radne migracije, Regionalni projekti za socijalna prava ugroženih grupa (SoRI).

Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka savezna agencija za rad (BA) 2013. godine potpisale su sporazum o privremenom zapošljavanju medicinskog osoblja kroz projekat Triple Win, koji se već tri godine uspešno realizuje.

Nacionalna služba za zapošljavanje

„Migracije su fenomen za koji su sve analize pokazale da se neće smanjivati, naprotiv – biće sve prisutniji. Upravo zbog toga je ova vrsta institucionalnog povezivanja jako važna. Nacionalna služba za zapošljavanje ima sedam migracionih servisnih centara koji deluju u svim većim gradovima u Srbiji. Gotovo 60 odsto nezaposlenih koji su se obratili ovim centrima želeli su da odu upravo u Nemačku“, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

Ovim događajem je DIMAK u Srbiji obeležio zvaničan početak rada, a potpisan je i implementacioni ugovor između MINRZS i GIZ/PME programa. Svi zainteresovani za legalan odlazak i rad u Nemačkoj informacije mogu dobiti u njihovoj kancelariji koja se nalazi u Beogradu, Koste Abraševića 10, kao i u Migracionom servisnom centru u Filijali Kraljevo NSZ, na broj telefona 036/302-070 ili na e-mail: msckraljevo@nsz.gov.rs.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor