monografija zavoda kraljevo

Monografija Zavoda za zaštitu spomenika kulture

PROMOCIJA MONOGRAFIJE

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Ministarstvo kulture i informisanja RS, povodom 50 godina od osnivanja Zavoda, predstavili su monografiju „Pogled kroz nasleđe 1965-2015“.

zavod-za-zastitu-spm-kulture

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo osnovan je 5. februara 1965. godine odlukom Skupštine Sreza Kraljevo br. 19455 od 5. februara 1965. godine.
U trenutku osnivanja 1965. godine zavod u Kraljevu je bio jedina institucija kulture ove vrste u unutrašnjosti Srbije.
Prvo sedište Zavoda bilo je u zgradi Raškog okruga, a od 1978. godine prostorije Zavoda su smeštene u ulici Cara Lazara 24 u Kraljevu, u objekat poznat pod nazivom Švapčića kuća, koji je adaptiran za potrebe Zavoda. Ova zgrada je jedan od najreprezentativnijih objekata u gradu, proglašena za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture. Objekat je podignut početkom XX veka u klasicističkom stilu.
Prvi direktor Zavoda u Kraljevu bio je Radomir Stanić, istoričar umetnosti (od 1965. do 1978. godine)
Osnivanjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture otpočeo je period planske i sistematske brige oko očuvanja, proučavanja, valorizacije, prezentacije i sveukupne afirmacije spomenika kulture.
Svoju osnovnu delatnost Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo obavlja u okviru četiri upravna okruga: Raški, Rasinski, Moravički i Zlatiborski i na teritoriji 25 opština
Na teritoriji koju pokriva Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo trenutno su utvrđena 311 nepokretna kulturna dobra (NKD) od kojih je 176 utvrđeno, 95 kategorisano kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i 33 kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja na osnovu Zakona o kulturnim dobrima.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor