Male, zanatske kraft pivare u Srbiji

Male, zanatske kraft pivare nude najširu moguću lepezu proizvoda. Svetla, tamna i crvena piva, s različitim ukusima – od mandarina, vanile, karamele, citrusa, čokolade, manga… Ima ih i klasičnih i malo drugačijih, aromatičnih cvetnih, laganih, jakih, teških, gorkih, slatkih…

Svaki proizvođač, uz poštovanje pravila proizvodnje, ima i neku svoju tajnu recepturu, zahvaljujući kojoj proizvodi sopstveno, prepoznatljivo pivo drugačije, neobične, zanimljive arome. Jedna pivara iz okoline Novog Sada proizvodi pivo po ukusu žena.

Zanatska proizvodnja piva se širi u Srbiji

U odnosu na industrijska, zanatski proizvedena piva sadrže više hmelja, manje su gazirana, gorča su, imaju veći procenat alkohola i nisu pasterizovana jer je hmelj prirodni konzervans.

Definicija kraft pivarstva glasi: “craft pivo je pivo koje je napravljeno od strane malog nezavisnog proizvođača. Takve pivare generalno karakteriše fokusiranje na integritetu i kvalitetu sastojaka, posebno izraženom ukusu i tehnikama spremanja piva”.

Tradicinalno se pivo konzumiralo uglavnom uz grickalice, eventualno roštilj. Zanatski proizvedeno pivo više nalikuje vinu, pa se tako piva stila Indian Pale Ale lepo slažu sa jagnjetinom, uz piletinu i pastu ide Red Indian Pale Ale, a uz kolače je prikladno tamno Stout pivo.

Najpre je u Nemačkoj krenula proizvodnja zanatskog piva, da bi potom ova delatnost krajem prošlog veka doživela  ekspanziju u Americi, gde zauzima oko 15% tržišta piva.

Ukupna proizvedena količina zanatskog piva u Srbiji za proteklih godinu dana porasla je oko 150 %, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa.

Samo u prethodnoj godini u Srbiji je otvoreno 12 novih kućnih pivara.

Kod nas je registrovano više od 20 malih pivara. Najviše u Beogradu i okolini. Ima ih u Novom Sadu i Nišu sa okolinom. Kapaciteti domaćih pivara variraju od jednog hektolitra do 30 hektolitara piva mesečno.

Od 2015. do danas količina zanatskog piva proizvedena u Srbiji je učetvorostručena, a udeo na tržištu povećan sa nepunog procenta na 2,5 odsto.

Male, zanatske kraft pivare na tržištu pozicionira činjenica da je njihova ponuda daleko raznovrsnija u odnosu na industrijske pivare.

Naše kraft pivare izvoze i do 40% proizvodnje

Piva iz zanatskih pivara dostupna su uglavnom u specijalizovanim kafićima ili prodavnicama. Većina proizvođača traži svoje mesto i na inostranim tržištima. Piva iz Srbije izuzetno su popularna u Rusiji i Belgiji. Čak dva piva iz Srbije već su uvrštena na listu najboljih 50 piva na svetu.

Najstarija kraft pivara u Srbiji sa sedištem u Beogradu proizvodi 40 različitih vrsta piva, a zapošljava 14 ljudi. Oko 40% proizvodnje izvozi u u Dansku, Švedsku, Veliku Britaniju, Rumuniju, Slovačku, Italiju, pa čak i u Panamu.

Ovo je nesumnjivo grana koja obećava. Vlasnici malih, zanatskih kraft pivara očekuju državnu podršku. U svim zemljama u okruženju postoje povoljnije akcizne skale za male proizvođače, ali kod nas i mali i veliki plaćaju isto. Takođe, ne priznaju se inostrani sertifikati kvaliteta za uvezene sirovine, već se kod nas ponovo radi ispitivanje kvaliteta, što se odražava na krajnju cenu i direktno pogađa potrošača.

Mali pivari imaju veoma dobru međusobnu saradnju, povezuju se radi zajedničkog uvoza sirovina, organizovali su se u Esnaf kućnih pivara i osnovali Sekciju za kućne pivare pri Privrednoj komori.

U Novom Sadu je od 23 – 24. juna 2017. godine održan Četvrti festival zanatskog piva. Na festivalu su predstavljeni izlagači iz Srbije i susednih zemalja. Internacionalni festival zanatskog piva održan početkom maja u Beogradu predstavio je preko 200 vrsta piva iz preko 80 poznatih kraft pivara iz celog sveta. Mali pivari ocenjuju da su pivski festivali, uz društvene mreže, najbolji vid reklame i planiraju da u saradnji sa turističkim agencijama organizuju obilaske zanatskih pivara i edukaciju o kraft pivu.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor