Kraljevdan proslavljamo nedelju dana

Prva sedmica oktobra i ove godine u Kraljevu ispunjena je promocijama knjiga i predavanjima posvećenim Stefanu Prvovenčanom, susretima pesnika sa najmlađim čitaocima, izložbama slika, sportskim događajima. Kraljevo će, tradicionalno, na svečanoj sednici skupštine, na Kraljevdan 7. oktobra 2017. godine dodeliti priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Stefan Prvovenčani Prepodobni Simon Monah

Kraljevdan je posvećen sećanju na dan kada se upokojio prvi srpski kralj, Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao Sveti Simon.

Krunisanjem Stefana Nemanjića za kralja 1217. godine Srbija je, pre punih 800 godina, stekla status nezavisne države. Njen položaj je dodatno ojačan kada je Sava Nemanjić 1219. godine izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve.

Pre toga, na Blagovesti 25. marta 1196. godine, veliki župan srpski Stefan Nemanja na velikom crkvenonarodnom saboru kod Petrove crkve u prestonici Rasu napusti počasti vladarskog prestola i predade ih svom drugom po redu sinu Stefanu Nemanjiću. Sam veliki župan Nemanja povukao se u monaštvo uzevši ime Simeon. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svetog Simeona Mirotočivog.

Vukan Nemanjić, gospodar Zete, nezadovoljan što je njegov mlađi brat Stefan Nemanjić na presto došao preko reda, izaziva višegodišnji građanski rat. Zavađenu braću, nad moštima Svetog Simeona, izmiri njihov najmlađi brat, u to vreme jeromonah Sava, potonji Sveti Sava.

Stefan Nemanjić bejaše oženjen Evdokijom , ćerkom Aleksija Anđela, a ovaj kada postade car u Carigradu veoma pomože zetu Stefanu da zajedno sa ocem Simeonom i bratom Svetim Savom podigne zapusteli manastir Hilandar na Svetoj Gori Atonskoj. Stefan Nemanjić kasnije sa bratom Svetim Savom podiže manastir Žiču.

Na velikom crkvenonarodnom saboru na Spasovdan 1221. godine u Žiči Sava pomaza Stefana na kraljevstvo – na pravoslavan način ga venča za kralja i samodršca srpske zemlje i države. Od tada Stefan bi nazvan Prvovenčani kralj svih srpskih zemalja.

Ostade zabeleženo da je Stefan Prvovenčani bio „razuman i vešt pripovedač“, obrazovan u vizantinskom duhu. On je i autor prve srpske celovite biografije „Život i podvizi Svetog Simeona“ u kojoj je opisao život svog oca Stefana Nemanje.

Po žitiju svetitelja Save ,kada se na smrt razbole Stefan Prvovenčani on poruči svom bratu Savi da mu dođe. „Na putu od manastira Žiče prema Rasu, Savi je javljeno da mu je brat umro. Sava ga oživi i zamonaši, i ovaj izdahne pod monaškim imenom Simon“. Telo svetog monaha Simona bi smešteno u crkvi Studeničke lavre, u blizini svetog mu oca Simeona Mirotočivog.

Radoslav, Vladislav i Uroš I, sinovi Stefana Prvovenčanog, po njegovoj smrti behu srpski kraljevi , najpre Radoslav, potom Vladislav i Uroš I. Njegov četvrti sin Predislav postade srpski arhiepiskop Sava II.

Mošti Stefana Prvovenčanog boraviće u Kraljevu 6. i 7. oktobra ove godine

Mošti Svetog Simeona postaju srpska relikvija prvog reda, o čemu se starao isprva najviše Sveti Sava. Kult Svetog Simona javlja se u Srba odmah po njegovoj smrti, a ostade sačuvan i živ sve do doba Karađorđevića i Obrenovića. Na Karađorđevoj zastavi u Prvom srpskom ustanku bio je lik i natpis „Sveti Stefan Prvovenčani, kralj srpski“.

Monasi, letopisci, biografi beleže neobičnu istoriju ćivota i moštiju prvog srpskog kralja. Kroz vekove Srbi su nosili i skrivali ovu svoju svetinju kad god su na nju nasrtali Bugari, potomTurci. Mošti su seljene 15 puta. Poslednji put u jesen 1915. godine pri povlačenju srpske vojske preko Peći do Gornjeg Ostroga iz kojeg su vraćene u Studenicu posle oslobođenja.

Verski praznik posvećen Svetom Simonu, Srpska pravoslavna crkva proslavlja 7. oktobra (24. septembra po pravoslavnom kalendaru) kada i naš grad proslavlja Kraljevdan.

Zbog lošeg vremena, organizacioni odbor proslave odlučio je da otkaže svečanu litiju sa moštima Simeona Monaha.

U petak, 6. oktobra, u Crkvi Svete Trojice sa početkom u 16 časova, biće služena večernja služba.

Istoga dana, u Hramu Svetog Save, mošti Svetog Stefana Prvovenčanog biće izložene vernicima na poklonjenje od 18 časova.

U Hramu Svetog Save u subotu 7. oktobra od 9 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo preosveštenstvo episkop žički g. Justin. Mošti će u 17 časova iz Hrama Svetog Save biti ispraćene u Studenicu.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

2 komentara

  • Zašto INFO govori o Krunisanju 1217..? Tog krunisanja NIJE bilo..Nijedan istoričar to nikad i nigde nije naveo kao istorijsku istinu.Naučni skup održan u Kraljevu na tu temu je zaključio da NE POSTOJE dokazi da je čina krunisanja bilo 1217.god.Čak i Kraljevčanin dr.Dragoljub Danilović -istoričar ni u svom doktoratu , pa ni čak u Politici od 07.oktobra 2017.u dodatku na 9 strana ne pominje to krunisanje 1217..već samo ono 1221.god, SPC takođe NEGIRA to krunisanje 1217.god..Ako INFO ima izvore koji govore suprotno onda je red i da ih iznese javnosti..

    • U Kraljevu je ove, 2017. godine, a ne neke druge godine, organizovana manifestacija „Kralj Stefan Prvovenčani – osam vekova“. Deo ove manifestacije bio je Međunarodni naučni skup „Srpska kraljevstva u srednjem veku“, u okviru koga je, u Narodnom muzeju u Kraljevu, predstavljena knjiga „Srbija 1217. – nastanak kraljevine“ koautora dr Radivoja Radića i dr Siniše Mišića, profesora istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji dokazuju da je Stefan Prvovenčani najpre krunisan 1217. godine.

      Infokraljevo nije sajt specijalizovan za istorijska istraživanja pa Vam ne možemo ponuditi sopstvena saznanja niti izvore do kojih smo eventualno sami došli o tačnom datumu krunisanja Stefana Prvovenčanog.

      Mi bi objavili Vaš tekst na ovu temu kao doprinos razjašnjenju razlika koje među istoričarima, ipak, postoje kada je u pitanju krunisanje prvog srpskog kralja.

Ostavite odgovor