Kraljevčanke uspešne na foto konkursu Priroda Srbije

Foto konkurs na temu Priroda Srbije u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije stalno je otvoren, još od 01. januara 2014. godine, u cilju promovisanja prirode, prirodnih dobara i zaštite prirode Srbije. Prijavne formulare i propozicije konkursa možete pronaći na internet stranici Zavoda (www.zzps.rs).

Stručni žiri Zavoda redovno svakog meseca i na godišnjem nivou vrši ocenjivanje i rangiranje primljenih fotografija dodeljujući autorima vredne mesečne i godišnje nagrade, a dodeljuje se i godišnja nagrada na osnovu glasanja posetilaca sajta Zavoda.

Pogledajte fotografije iz užeg izbora

Gledajući pobedničke fotografije, kao i one koje su ušle u uži izbor, videli smo da su naši sugrađani, a posebno sugrađanke, prilično aktivni i uspešni učesnici ovog zanimljivog foto konkursa.

Kraljevčanka Svetlana Krdžić osvojila je nagrade za fotografije Govor oka, Zaljubljeni i Gospodin u belom odelu. Dara Miletić iz Kraljeva nagrađena je za fotografiju Lepa a usamljena. Pohvale su dobile Andrea Pantelić za fotografiju Maslačak na vetru i Marija Kitić za fotografiju Pozdrav suncu.

„Govor oka“ autorke Svetlane Krdžić iz Kraljeva

I Kraljevčani su imali uspeha. Tako je Vladan Masić nagrađen za fotografiju Kos, a Goran Kovačević pohvaljen za fotografiju Jalovište u RB Kolubara.

Pismo sa Tare

Violeta i Zoran Milutinović, osvajači nekoliko nagrada za fotografiju na konkursu Priroda Srbije Zavoda za zaštitu prirode, pišu o svom boravku u kući Zavoda na Tari. Evo delova iz njihovog pisma:

…Ubrzo napuštamo livade i ulazimo u šumu, a na samom kraju puta iznenađenje. Kuća Zavoda koja „sedi“ sama u tišini prevazišla je sva naša očekivanja…Oko kuće je veliki prostor sa sređenom i pokošenom travom, klupama i cvećem, a sve to je ogrnuto šumom…Prvo nas uvodi (domaćica kuće- napomena redakc.) u dva divna boravka u kojima je sve skladno i toplo- za pravi odmor i uživanje…i dve prelepe terase, pune cveća…tu je i mala kuhinja koja u potpunosti zadovoljava sve potrebe…

…Miris smrče, belog i crnog bora, jele, omorike još uvek osećamo… Mesta koja smo obišli su manastir Rača, Zaovinsko jezero, Mitrovac, vidikovci Banjska stena i Bilješke stene. Bili smo i na vidikovcu Drlije, gde se nalazi lovačka kuća gde se čuvaju divokoze…

„Lepa a usamljena“ autorke Dare Miletić iz Kraljeva

…Posebno zadovoljstvo… je bila duža vožnja čamcem po jezeru Perućac. Videli smo litice koje izazivaju strahopoštovanje, a ovaj izlet je obeležilo posmatranje surih orlova. Na žalost nisu bili kooperativni i odbili su da se spuste iz visina. Ipak imamo lepe uspomene i zabeleženi trag na ovaj susret…

Ukoliko posle čitanja ovog teksta i nakon pregleda sajta Zavoda za zaštitu prirode Srbije povećate broj slika iz prirode u vašem foto albumu cilj redakcije Infokraljeva biće ostvaren.

Naslovna fotografija: Snežna bajka autora Miloša Karaklajića iz Sevojna.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor