Kako je deo Kraljeva nazvan Ženeva

Ženeva, deo Stare čaršije u Kraljevu, nije ime dobila  zbog bilo kakve sličnosti sa istoimenim gradom u Švajcarskoj, već je nazvana po jednoj kafani sagrađenoj krajem XIX veka. O kafani Ženeva pisao je Rade Jovetić u knjizi „Priče iz starog Kraljeva“ iz koje prenosimo nekoliko odlomaka za naše čitaoce.

          –  Milentije Božović, koji se doselio u Kraljevo iz Starog Vlaha, sagradio je još 1880. godine, u Staroj čaršiji, na uglu današnje Karađorđeve i Glavaševe ulice kafanu. Zgrada u kojoj je bila ta kafana još uvek postoji (u Karađorđevoj ulici i nosi broj 48). U njoj su sada prostorije mesne zajednice. Na samom uglu Karađorđeve i Glavaševe ulice bio je i ulaz u kafanu, ali je danas taj ulaz zazidan.

           Vlasnik te kafane, Milentije, bio je prijatelj Dragutina Dimitrijevića Apisa, zatim član organizacije „Crna ruka“ i vatreni pristalica dinastije Karađorđevića. Kao takav kažu da je išao u Ženevu, kod kneza Petra Karađorđevića, unuka vožda Karađorđa, a potonjeg srpskog kralja Petra prvog. O tom Milentijevom putu ne zna se ništa. Ali bilo kako bilo, izgleda da se glavni grad Švajcarske Milentiju toliko svideo da je svojoj kafani, po povratku u Kraljevo, dao novo ime: Ženeva. Kažem novo ime, a ni ne znam da li je Milentijeva kafana pre toga imala ime (u međuvremenu je, ove 1998. godine, u Kraljevu izašla knjiga Milana Matijevića „Kraljevačke kafane“, u kojoj on navodi da se ta kafana zvala „Krčma kod Milentija Božovića“, ali on ne navodi da li je kafana dobila to ime još na otvaranju, ili kasnije?). Jer kafane su prvo označavane samo imenom gazde: „Kod Milentija“, na primer…

Stara čaršija

          –  Kasnije, kada je Milentije umro – a to je bilo još pre početka Drugog svetskog rata, kafana „Ženeva“ je radila još neko vreme –  čak i posle Drugog svetskog rata, a onda je u tim prostorijama bila prvo radionica Svetomira Karapandžića, pintera… Zatim je tu otvorena centralna gradska pekara. Onda je i ona zatvorena, pa je i ulaz, na uglu zgrade zazidan. A još kasnije, 1966. godine, Ugostiteljsko preduzeće Srbija iz Kraljeva podiglo je na samoj levoj obali Ibra u malom parku, preko puta ranije kafane „Ženeva“, novu kafanu, koja je dobila staro ime: „Ženeva“.

U Kraljevu, na prostoru oko nekadašnje kafane „Ženeva“ i u obližnjem parkiću – na mestu na kome se danas nalazi kafana „Ženeva“, uvek je bilo živo. Tu su se mladi Ženevci najradije skupljali. Tu su se deca iz tog kraja najpre igrala, a mladići i devojke su se baš tu najčešće nalazili, zaljubljivali i zabavljali. Ali taj deo kraljevačke Stare čaršije, koji se danas naziva Ženeva, bio je i pozornica tragičnih događaja. Jedan od najtragičnijih događaja, za koji se u ovom kraju zna, odigrao se negde u vreme početka Drugog srpskog ustanka, nekako odmah posle formiranja naselja na tom delu današnjeg Kraljeva. Taj tragični događaj iz vremena Drugog ustanka, koji se odigrao na području današnje Ženeve, vezan je za hrabrost i odlučnost karanovačke devojke Mire.

Mirina česma

           Na samoj obali Ibra, i tada – kao i danas kod Ženeve – postojala je česma sa zdravom pijaćom  vodom. Legenda kaže da je devojka Mira na toj česmi natočila testiju i ibrik vode. Ali baš tada, dok se Mira još nije ni odmakla od česme, naiđe, na konjima, grupa Turaka, a koji su već bili kivni na Srbe zbog novog ustanka i zbog toga što baš u tom trenutku moraju da napuste Karanovac. Jedan od njih, ne silazeći sa konja, osorno  zatraži od devojke Mire krčag. Mi danas možemo samo da pretpostavimo kako se odvijao dijalog između skromne srpske devojke i osionih Turaka. A znamo, po predanju, da je karanovačka devojka Mira ostala uporna u odluci da Turke ne posluži vodom, te oni – ionako kivni na Srbe –  povadiše sablje i tu, pored same česme, sasekoše je. Od tada, do danas, ta česma se zove Mirina česma. Stanovnici kraljevačke Stare čaršije tvrde i danas da je voda sa Mirine česme izvrsnog kvaliteta, te je i sada rado piju. –

 Ove 2016. godine kafana „Ženeva“, sagrađena 1966. godine, mnogo drugačije izgleda, u nekadašnjoj kafani su mesna zajednica, baletska škola i apoteka, a Ženevci i drugi Kraljevčani su sišli na uređenu plažu i kej kod  Mirine česme.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

3 komentara

  • Švajcarska nema de jure (na osnovu pravnog akta) proglašen glavni grad, a de fakto njen glavni grad je zaista Bern, u kome je sedište parlamenta. Ženeva je glavni grad istoimenog kantona. Tekst na našem sajtu sadrži delove iz knjige „Priče iz starog Kraljeva“ čiji autor je prof. Rade Jovetić, za koga verujemo da je samo omaškom naveo da je Ženeva glavni grad Švajcarske.

Ostavite odgovor