Kafana Korzo u Kraljevu

Predrag Živković Tozovac prve korake na estradi naučio je kao dete kada je postojala kraljevačka kafana Korzo koju je pred Drugi svetski rat vodio njegov otac Svetozar. Kafana Korzo se nalazila u centru grada otprilike gde se sada nalazi prodavnica Idea, a o Živkovićima i kafani čitamo u knjizi Milana Matijevića Kraljevačke kafane. Pre  Matijevićevog teksta dajemo još samo podatak da je Tozovac, poznat dugo godina kao najveći šarmer na estradi, rođen u Kraljevu 22. januara 1936. godine i da je prvu singl – ploču snimio 1965. godine.

– Na trgu u centru Kraljeva, pored spomenika, radila je kafana Korzo. Kafanu Korzo držao je Svetozar – Toza Živković od 1933. do 1938. godine. Toza je uzeo u zakup kafanu Imperijal od Dragoslava Antonovića – Cincara. Lokal kafane uređuje u savremenom stilu, po svom ukusu. U ovome mu je pomagao stric Svetozar Živković, poznati kraljevački knjižarski trgovac. Uređenom lokalu daje novi naziv Korzo. Kafana je dobila naziv po tome što je pored nje u večernjim satima prolazio kraljevački korzo. Lokal je bio prostran, sa 15 stolova. Kafana je bila poznata po dobrom roštilju. U poslovima vođenja kafane Tozi je pomagala supruga Budimka – Buda. U kafani je radila posluga sa dva kelnera, kuvaricom i kafe – kuvarom.

Kafana Korzo omladinska

Ova kafana je uživala veliki ugled među gostima. Imala je svoje stalne goste. Pre podne trgovci i zanatlije iz centra varoši navraćali su na jutarnju kafu i tu čitali novine. Posle podne i uveče u kafanu su navraćali mlađi gosti da čuju lepu muziku i Tozu kako svira na harmonici i peva. Zbog ovih gostiju mnogi su kafanu nazivali „momačka kafana“. Toza je bio dobar harmonikaš i lepo je pevao. Imao je širok repertoar pesama. Negovao je stare srpske pesme. Pamti se njegovo pevanje stare vranjanske pesme „Mori vrćaj konja, Ćerim ago“. Prilikom pevanja uz harmoniku nastojao je da stvori ambijent pesme koju je pevao, kao na primer, kad u pesmi otpeva strofu „puče puška iz gusti orasi“, onda njegov sin Predrag, mali Tozovac, raspali po naduvenoj kesi da ona pukne, a Toza peva još osećajnije.

Tokom 1939. godine Toza je odjavio kafanu Korzo i prešao da radi u Mataruškoj Banji. Uzeo je u zakup kafanu Jugoslavija od Milana Jovičića, hotelijera iz Kraljeva. Dovodi najbolju muziku. Kraljevački trgovci i zanatlije su čezama odlazili kod Toze u Banju na dobru muziku. Često su ga posećivali gosti iz Beograda koji su specijalno dolazili kod Toze na dobar provod uz prijatnu muziku. Pred rat je zatvorio kafanu i prestao da se bavi ugostiteljstvom.

Svetozar – Toza Živković (1908-1941) bio je interesanta ličnost. Otac Milan, poreklom Studeničanin, dao je sina Svetozara da uči sviranje na harmonici. Svetozar je dobro izučio sviranje, a uz to je dobro pevao. Bio je visok i lep čovek. Usavršio je sviranje na harmonici pa je više puta učestvovao na raznim takmičenjima harmonikaša. Takmičio se sa tadašnjim najboljim harmonikašima u Srbiji: „Krnjevcem“, Radojkom i Tinetom Živković, na takmičenju u Kragujevcu 1932. a 1933. godine proglašen je za najboljeg harmonikaša. Sa 25 godina Toza je postao poznati harmonikaš i pevač. Često je pozivan da svira na veseljima. Odlazio je subotom i2 nedeljom u Novi Pazar da svira u kafani Vrbak kod kafedžije Salka. Za to vreme supruga Buda je vodila poslovanje kafane. Toza je svirao u mnogim uglednim kafanama. Pred rat je svirao u poznatoj beogradskoj kafani „Belo jagnje.

U poznatoj masovnoj odmazdi nemačke okupatorske vojske nad stanovništvom Kraljeva Toza je, kao viđeni Kraljevčanin sa ostalim kraljevačkim rodoljubima uhapšen početkom oktobra 1941. godine i odveden u lager Fabrike vagona gde je streljan u 33. godini života. Supruga Buda ostala je udovica sa malim sinom Predragom. Predrag je nasledio muzikalnost i zabavljački talent svoga oca Toze i izrastao u odličnog pevača narodnih pesama. U znak sećanja na oca Tozu Kraljevčani su Predraga, sina Tozinog, prozvali Tozovac i pod tim imenom on nastupa kao estradni umetnik.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor