Kada dolazi Nova godina

U ovoj disciplini mi smo najjači na svetu. Jedino Srbi svake godine dva puta slave novu godinu – večeras i za dve nedelje. Naravno i drugi imaju neke svoje adute.

Ko prvi slavi Novu godinu

Na Novom Zelandu i Fidžiju ljudi se već vraćaju sa dočeka a mi još nismo ni krenuli. U jedan sat popodne, po našem vremenu, u novu godinu su ušla Maršalska ostrva, a u 14 sati Novu godinu je već dočekala Australija, uz „Najveći šou na svetu“, kako nazivaju spektakularni vatromet u Sidneju.

Prvi na svetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, sa oko 13 sati razlike u odnosu na srednjoevropsko vreme.

Ako putujete avionom iznad Rusije Novu godinu možete dočekati osam puta – u toliko vremenskih zona se prostire njena teritorija.

Dva sata posle nas Novu godinu dočekuju u Londonu. Za nama Njujork kasni 6 sati. Brojni Srbi u Čikagu strpeće se i Novu godinu dočekati sa 8 sati zakašnjenja u odnosu na maticu, a naš slavni košarkaš Miloš Teodosić će Novu godinu u Los Anđelosu dočekati sa zakašnjenjem od 10 sati.

Veličanstveni novogodišnji dočeci na trgovima

Sidnej je tradicionalno domaćin novogodišnje žuke na koju dođe preko milion i po gostiju. Vatromet i muzički program priređuju se u luci, a grad za ovo potroši preko 6 miliona australijskih dolara.

Dolazak Nove godine biće pozdravljen vatrometom i iznad Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i nad Kremljom, kao i u centru Kuala Lumpura, Tajpeja, Stokholma, Amsterdama…

U Hongkongu će novogodišnji vatromet košta 12,5 miliona hongkonških dolara, a očekuje se da će se na trgu Viktorija okupiti najmanje sto hiljada ljudi.

Tradicionalno najveća proslava u Njujorku organizuje se na Tajms skveru.

Vlasti Rija de Žaneira prave vatromet iznad Kopakabane, dok se u Berlinu priprema raskošan vatromet iznad Brandenburške kapije.

Dubai organizuje raskošnu svečanost u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi – kuli na svetu, oko koje će blještati bogat vatromet.

Stanovnici mnogih mesta na južnoj hemisferi Božić i Novu godinu slave na plažama.

U Veneciju Deda mraz ne stiže sankama već plovi u čamcu.

Dolazak 2018. godine u Seulu će ritualno najaviti zvuci gradskih bronzanih zvona iz 15. veka, a u mnogim delovima grada održaće se koncerti, vatrometi i ulične zabave.

Milioni Japanaca će otići u hramove i uglavnom će Novu godinu dočekati u krugu porodice.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor