Joakim Vujić ponovo u Kraljevu

Joakim Vujić, dramski pisac, putopisac i osnivač kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra, prvog pozorišta u Srbiji, pre 190 godina boravio je u Karanovcu i okolnim selima o čemu je pisao u svom Putešestviju po Srbiji.

I evo sada, posle toliko decenija, Mali Joakim – festival predstava za decu, doputovao je u Kraljevo. Bio je u Kruševcu, Šapcu, Pirotu, Lazarevcu i Leskovcu, a ove godine u Kraljevu je prvi put odvojen od Velikog Joakima.

Pred sam kraj festivala pričali smo sa Lenkom Dražović, članicom dečijeg žirija. Veoma je srećna što je festival došao u Kraljevo i što je posvećen samo deci. Ona je učenica petog razreda OŠ “Čibukovački partizani”, zahvalna što ju je u žiri predložila nastavnica srpskog jezika Snežana Radović.

Do sada su moje “kolege” bile stroge u ocenjivanju predstava. Ja sam svima dala uglavnom petice. Bilo je puno glumaca čiji su likovi jako uverljivi. Bilo je kvalitetnih tekstova, smeha, lepe muzike i interesantnih kostima. Na jednoj predstavi smo plakali svi, i žiri i publika – ispričala nam je Lenka.

Joakim Vujić

Zastava festivala biće na jarbolu još samo u subotu, kada će, van konkurencije, biti prikazana predstava Basne iz senke. Potom će deca ključeve Pozorišta vratiti odraslima.

Festival je odlično organizovan, sala prepuna na svakoj predstavi. I ostaje uverenje da u Kraljevu raste i da se neguje nova generacija pozorišne publike.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor