INFO Kraljevo – beleške o prvoj godini rada

Prošle godine, 17. februara objavili smo prvi tekst na sajtu INFO Kraljevo. Bilo je to pismo o našim tzv. namerama.

Šta smo hteli

Obećali smo da ćemo pisati o bližoj i daljoj prošlosti Kraljeva i posvetiti odgovarajući prostor kulturi. Najavili crtice iz svakodnevog života i pisma i biografije Kraljevčana i Kraljevčanki koji borave ovde ili su se preselili u druga mesta u Srbiji u svetu .

Namera nam je bila da objavljujemo ideje, predloge i skice projekata koji će pomagati razvoj Kraljeva.

Šta smo ostvarili

Zvanična statistika web mesta, sajta INFO Kraljevo, za prvu godinu dana rada beleži podatke o prvih deset naših najčitanihih tekstova:

  1. Šta će se raditi i graditi u Kraljevu 2017. godine2.487
  2. Kako je deo Kraljeva nazvan Ženeva1.727
  3. Kepo je zaslužni građanin Kraljeva1.412
  4. Kafanološki faluletet u Kraljevu1.063
  5. Sa druge strane ogledala – Darinka Nedeljković1.011
  6. Ona priča o nama, na obali bluza997
  7. Kafana Zadužbina967
  8. Kasapi Kraljevo – naš ponos se zove vernost723
  9. Pismo iz Londona. O gladi i gastarbajterima654
  10. Igor Đoković iz Vojnog naselja otputovao u Ameriku637

Ukupno smo imali više od 35.000 čitanja naših članaka.

Gledajući prvih deset, ali i ostatak celokupne statistike, sa zadovoljstvom konstatujemo da smo za svaku od obećanih tema imali značajan broj tekstova.

Osim o Kepu iz Smaka, Tijani iz Nevernih beba, Darinki Nedeljković, Igoru Đokoviću pisali smo i o Teodori i Stefanu iz Kraljeva – novim oficirima Vojske Srbije, objavili pismo Marije Stankov iz Norveške, pisali o Jeleni Nikolić, pravnici, maratonki, modnom dizajneru, o Jani Milišić operskoj pevačici, o Saši Veljoviću – građevinaru i maratoncu… I sve to bilo je veoma čitano.

Objavili smo pesme i biografije kraljevačkih pesnika Dejana Aleksića, Živorada Nedeljkovića, Gordane Timotijević, Miloša Milišića, Veroslava Stefanovića. Donosili tekstove o crkvama brvnarama kao kulturno-istorijskim spomenicima na području Kraljeva. Pratili kulturna događanja u Biblioteci, Muzeju, Arhivu, Pozorištu, KC Ribnica …

Svoju publiku imali su i naši tekstovi koji su se bavili razvojem Kraljeva: Podižimo Kraljevo ne čekajući ishod lobiranja (u tri dela), Kako ojačati položaj Kraljeva u konkurenciji gradova, Javno – privatno partnerstvo, Municipalne obveznice kao sredstvo za finansiranje kapitalnih investicija, Sa reči na dela da ožive naša sela, Učenjem do para iz IPARD fonda EU, Za novi početak zadrugarstva u Srbiji, Vodenice u kraljevačkom kraju

Naravno pisali smo i o prošlosti Kraljeva. O Savatiju Božiću, o Dobrivoju Božiću. O istoriji kafana: Pariz, Zadužbina, Ženeva, Burence, Korzo. O Magliču i kraljevačkim kolonijama. O Jovu Kursuli

Gde smo promašili

U redakciji INFO Kraljevo voleli smo napis Regate, regate… o Kraljevčanima koji svake godine putuju niz Ibar, Moravu i Dunav sve do Tekije. Očekivali smo znatno veću čitanost nego što se dogodila.

Slično je bilo i sa pričama Slobodana Stojićevića Hajduk Stankove prokule i Radojeva mamurluk drobenjača.

Ipak, tešimo se činjenicom da je svojevremeno u Jugoslaviji među deset najmanje gledanih bio izvanredni, oskarom nagrađeni, film Jirži Mencla Strogo kontrolisani vozovi.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor