Igor Đoković iz Vojnog naselja otputovao u Ameriku

Igor Đoković, doskorašnji korner bek kraljevačkih Royal Crowns, povremeno zaposlen u ovdašnjoj teretani „Koloseum“, povremeno u očevoj pekari „Slavuj“ u Vojnom naselju, nedavno je po treći put otputovao u Ameriku, ali ne da tamo igra američki fudbal već kao učesnik Work and Travel programa.

U porodičnoj pekari „Slavuj“ uvek je imalo posla i za Igora. Međutim, za mladog čoveka i njegovu prirodu sve to je bilo suviše statično i monotono. Zato je odlučio da u slobodnom vremenu trenira američki fudbal.

Las Vegas
Las Vegas

Uz polo, bejzbol, kriket i hokej na travi, fudbal koji se igra rukama je do skoro bio sport kojim se u Srbiji niko ne bavi. Situacija se promenila kada su naši televizijski kanali počeli da prenose utakmice američkog fudbala i tada se pojavljuju entuzijasti koji 2003. godine osnivaju Srpsku ligu od 8 timova. Igor se u ovom sportu kao vižljast petnaestogodišnjak snašao na poziciji korner beka čiji je zadatak da sprečava protivničkog napadača da hvata loptu, za šta je potrebnija okretnost, brzina i intuicija nego sirova snaga. Igranje američkog fudbala nije doživljavao kao amerikanizaciju, jer šta onda reći za košarku, a u sportu koji je izabrao najviše mu je odgovarao potpuni duh zajedništva – timska igra i pravilo da pobede nema ako se ne ostavi srce na terenu. U osmogodišnjoj karijeri Igor Đoković nastupao je za kraljevačke Royal Crowns sa kojima je kao najveći uspeh zabeležio treće mesto u Srbiji. Nastupao je za srpsku juniorsku reprezentaciju protiv Austrije i Francuske.

Putovanja s klubom su bila samo uvod u Igorovu odluku da otputuje još i dalje, na drugi kontinet.  Pre tri godine od prijatelja i preko interneta doznao je za Work and Travel program. Tada je odlučo da napravi korak dalje, nešto pomeni u životu, krene u Ameriku da bi stekao nova iskustva, upoznao drugačije ljude, mesta i kulturu i oproba kako izgleda raditi u ortodoksnom kapitalizmu.

Martha's Vineyard
Martha’s Vineyard

Work and Travel program sprovodi kulturnu razmenu studenata iz celog sveta. To  je program  za studente  fakulteta i viših  škola  koji  im  omogućava  da upoznaju život  i kulturu SAD, da uče i usavršavaju engleski jezik, pritom radeći. Boravak po programu traje 4 do 6 meseci od kojih je završni mesec namenjen za turističko putovanje po celoj Americi. Smeštaj i posao nalazi agencija, a za studente koji imaju prethodno iskustvo moguća je varijanta da sami pronalaze posao ili smeštaj. Zarada  se kreće od 10 do 15 pa i 20 dolara po satu, na nekim poslovima i uz mogući prosečan bakšiš do 100 dolara dnevno. Dakle, kao što jednom reče Darinka Nedeljković koja je tamo boravila, zarada za jedan dan kao kod nas za mesec dana. Uobičajno su to poslovi u restoranima, selidbe, raznošenje hrane, domarski, baštovanski poslovi i slično.

I gde je sada Igor, gde ga je letos odveo njegov avanturistički duh? Pa naravno javlja se sa ostrva Martini vinogradi (Martha’s  Winyard) iz gradića čije ime dovoljno govori – Vinogradski raj (Vineyard Haven). Martine vinograde, ostrvo u Atlantiku, na severoistoku SAD u državi Masačusets nazivaju dijamantom Istočne obale. Kilometarske peščane plaže, golf tereni, jezera i druge prirodne lepote, ekskluzivni restorani i hoteli drže ovo ostrvo u vrhu turističke ponude tako da se u letnjoj sezoni broj stanovnika povećava sa 20 na 100 hiljada. Na ostrvu luksuzne vile sa ogromnim travnjacima i baštama imaju svetske zvezde i zvezdice Pol Makartni, Meg Rajan, Kit Ričards, Lejdi Gaga… Ovde letuju američki predsednici i  bogataši , a stil odmora podrazumeva – polo majice, jutarnje časove tenisa ili golfa, partiju pokera, jedrenje i ručavanje u najskupljim restoranima u luci.

Poslednjih godina na Martinim vinogradima boravilo je blizu 1000 studenata iz Srbije. A na susednom ostrvu Nantucket letos borave dva Kraljevčanina koji takođe koriste Work and Travel program – pozdravljamo naše zemljake Momira Košanina i Đorđa Mališića.

Martha's Vineyard
Martha’s Vineyard

Pred prvi polazak u Ameriku moja očekivanja su bila velika. Bio sam uzbuđen, nervozan i imao sam veliku tremu zbog odlaska u nepoznato. Jer stvarni život uvek je drugačiji od filma, turističke reklame, ili od onoga što ti drugi ljudi pričaju. Ali već od prvog dolaska na Martine vinograde shvatio sam da nema razloga za brigu. Do posla sam lako došao raspitujući se po gradu i traženje posla je zaista drugačije nego kod nas u Srbiji. Do sada sam radio, po nekada i po dva posla, u rent-a-karu, restoranima… i sve drugo što ovde studenti uobičajeno rade, kaže Igor.  I još kaže – gradić Vineyard Haven je veoma tih i miran, bez obzira na veliki broj turista i to mi veoma odgovara. Upoznao sam mnoge, ljubazne meštane i oni nas Srbe cene kao ljude i radnike, vole da slušaju o našoj istoriji, ali veoma malo znaju o Srbiji – neki misle da je kod nas još uvek ratno stanje. Slobodno vreme provodim s društvom na plažama Atlantskog okeana ili izlazimo u restorane. Ovde je Stiven Spilberg snimao film „Ajkula“ pa su uvek prisutne šale na tu temu.

Martha's Vineyard
Martha’s Vineyard

Svaki završni mesec boravka ovde iskorisito sam za putovanja širom Amerike. Bio sam u Njujorku, Bostonu, Vašingtonu,  Las Vegasu, San Dijegu, Nju Džersiju… ali, za mene najlepše mesto je San Francisko, piše Igor i još dodaje – prezadovoljan sam ovdašnjim načinom života i svima bih  preporučio da bar jednom pokušaju, pa ako im se ne svidi uvek se mogu vratiti u Srbiju. A ja, kada završim program, vraćam se u Kraljevo, roditeljskoj kući i planiram da završim fakultet i potom da primenim nešto od ovoga što sam u svetu naučio i video, da tako pokušam sopstveni biznis.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

2 komentara

Ostavite odgovor