Glavčićev vrtić na proleće na Beranovcu

Novu donaciju, od 200.000 evra, humanista i dobrotvor Milomir Glavčić uputio je gradu Kraljevu, kako bi mališani Beranovca imali svoj vrtić. Ugovor o donaciji između Milomira Glavčića i grada Kraljeva za izgradnju objekta dečjeg vrtića potpisali su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i zastupnik donatora kraljevački novinar Miroljub Dugalić.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio na donacije našem gradu ovog zaslužnog građanina grada Kraljeva – za izgradnju mosta, kupovinu magnetne rezonance, kao i brojnih donacija u opštini Raška, u rodnom selu…

On je izrazio nadu da će vrtić biti na korist svih građana ovih mesta, a da će se Kraljevčani ponositi još jednom ustanovom ovog tipa, budući da u ovom delu grada ima oko 600 dece, koja imaju i mlađe braću i sestre koji tek treba da krenu u vrtić.

„Veliki je broj dece u Kovanluku, Metikošima, Beranovcu, Dragosinjcima, Jovcu i Kamenici koji gravitiraju ovom području. Pre dve godine otvorena je mešovita grupa Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, koju pohađa 30 dece, a zatim je otvoren još jedna mešovita grupa, ali ni izbliza nisu zadovoljene potrebe građana ovih mesta“, obrazložio je gradonačelnik zahvalivši Milomiru Glavčiću, kao i njegovom rođaku Radoju i Dugaliću, koji su njegovi predstavnici, što su shvatili značaj pomaganja u rešavanju ovakvog problema. Gradonačelnik je naglasio da će grad uplatiti nedostajuću sumu za izgradnju objekta, a zatim uložiti sredstva i u opremanje objekta. Prema rečima direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Aleksandra Nestorovića, postignut je dogovor sa donatorom da grad nađe prostor i zemljište na kojem će biti napravljen vrtić, a on da obezbedi sredstva. Kada se krenulo u projektovanje, došlo se do veće kvadrature u odnosu na prvobitan plan, tako da će grad dodati sredstva. Ukupno je potrebno oko 285.000 evra za sam vrtić i oko 150.000-200.000 evra za spoljašnje uređenje i opremanje vrtića.

„Siguran sam da će ovo biti primer dobre organizacije i arhitekture. Do kraja nedelje treba da počnu radovi, dok se završe formalnosti oko potpisivanja ugovora sa izvođačem radova. Rok za završetak je 90 radnih dana, za prvi deo radova. Grad će učiniti sve da što pre završi radove kako bi na proleće vrtić počeo da radi“, rekao je Nestorović.

Izvođač radova će biti preduzeće „Tehnomag“.

Jedan od zastupnika Milomira Glavčića Miroljub Dugalić je predložio i da se vrtić zove „Milomir“, sa čime su se nezvanično složili i donator i direktorka Predškolske ustanove.

On je otkrio i zašto Milomir Glavčić ulaže tolika sredstva u naš grad. Naime, prema njegovom kazivanju, koje je čuo od samog Glavčića, posle bombardovanja Beograda, Milomir je sa šegrtovanja krenuo u Rašku, gladan i bez dinara. Jedan gospodin ga je tom prilikom nahranio jajetom i hlebom, a kada je, zbog presedanja voza, izašao u Kraljevu, odveo ga u Ribnicu kod prijatelja, gde su ga nahranili i dali da prespava pre nego što je nastavio za Rašku.

„U teškoćama, ko god da je u pitanju – pojedinac, grupa ljudi, grad, se uvek pojavi neko iznenada ko pomogne. Tako i ja Kraljevu. Ja tog čoveka koji mi je pomogao nikada više nisam video, ali ga nikada nisam zaboravio“, prenosi Glavčićeve reči Dugalić, pružajući jasnu poruku humanosti.

Izvor: www.kraljevo.org

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor