Fejsbuk privodi kraju testiranje u Srbiji?

Preneli smo vest o tome kako su promene na Fejsbuku uticale na pad poseta srpskih sajtova. Sada prenosimo tekst magazina Nedeljnik koji najavljuje kako Fejsbuk privodi kraju testiranje u Srbiji opcije Explore feed koja je nedavno uvedena a da li zaista Fejsbuk privodi kraju testiranje u Srbiji pokazaće vreme ispred nas.

Ono što je za sad primetno je da se vidljivi postovi doziraju, a pretpostavlja se da će se „pun“ saobraćaj vratiti postepeno

Facebook Explore feed opcija nestala je sa pojedinih naloga u Srbiji, a kako javljaju slovački mediji, isto se dešava i korisnicima iz Slovačke.

Još uvek nije poznato da li je test, koji je Facebook izvodio u šest zemalja pri kraju i da li će ova opicija biti uklonjena svima, ili se popularna društvena mreža okrenula nekom novom vidu testiranja.

Ono što je za sad primetno je da se vidljivi postovi doziraju, a pretpostavlja se da će se „pun“ saobraćaj vratiti postepeno.

Opcija Explore feed pokrenula je veliku debatu ne samo u zemljama koje su direktno bile pogođene već i širom sveta. O novoj izmeni na Facebook-u pisali su veliki mejnstrim mediji poput Njujork tajmsa, Tajma, Gardijana…

Facebook je optužen da uvođenjem Explore feed-a u zemljama u tranziciji i sa „slabo razvijenom slobodom govora“ guši male nezavisne medije čije postojanje zavisi od deljenja sadržaja na ovoj društvenoj mreži. Takođe kritičari su se osvrnuli i na urušavanje stranica, koje je Facebook ranije podsticao da rastu i razvijaju se.

Da podsetimo, u drugoj polovini oktobra Srbija je, zajedno sa Slovačkom, Šri Lankom, Kambodžom, Bolivijom i Gvatemalom postala deo velikog Facebook eksperimenta u kojem je sav sadržaj stranica koje nisu generisali prijatelji premešten u Explore Feed.

Sav sadržaj koji nije plaćen, odnosno sponzorisan ili kreiran od strane prijatelja, premešten je u Explore Feed i pritom nije poređan po vremenu objave, nego nasumično. U News Feed liniji ostale su samo objave prijatelja i sponzorisane objave.

Izvor: Nedeljnik

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor