Elektro – saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Kraljevo

Od nje je u Kraljevu mlađa samo Umetnička škola. No, i sama Elektro – saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Kraljevo, mlada je. Ima tek 26 godina otkako je formirana, 1. januara  1991. godine, izdvajanjem iz Tehničko – školskog centra „14. oktobar“.

Izgradnja škole

Elektro – saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Kraljevo nalazi se u ulici Dositejevoj broj 44b. Dvospratna zgrada u koju je škola smeštena, građena je od novembra 1971. do početka školske 1973. godine, pre izdvajanja iz Tehničko – školskog centra. U to vreme bila je najmodernija u Kraljevu, a uz nju je, od 1981. godine, izvanredna sportska sala za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku, gimnastiku… U zgradi su učionice specijalizovane i za i opšte namene, kabineti – laboratorije, radionice, biblioteka, čitaonica, zubna ambulanta…

Iz vremena izgradnje i formiranja škole ostao je upamćen Nenad Đurišić, ali ne samo kao uspešan direktor i odličan profesor, već i kao ozbiljan književnik – pesnik, pripovedač i autor većeg broja romana.

Posle gotovo pola veka, zahvaljujući angažovanju direktora škole Branislava Mićovića i njegovog zamenika Ljubiše Stevanovića, na dan škole 12. oktobra 2015. godine, svečano je otvoren novoizgrađeni objekat od 400m2, finansiran sredstvima gradskog budžeta, opremljen sa pet specijalizovanih kabineta za izvođenje nastave programiranja sa najsavremenijom opremom, u kome su još i dva kabineta praktične nastave (po jedan za elektro i saobraćajni smer) kao i garaža sa auto – dizalicom za izvođenje praktične nastave svih razreda: smer auto – električar i vozač motornih vozila. U isto vreme izgrađen je nov poligon za obuku vozača i polaganje vozačkih ispita.

Programi, profesori i nastavno osoblje

U školi nastavu drži 78 nastavnika stručnih i opšteobrazovnih predmeta, uz njih su zaposlene još dve stručne saradnice, administrativno – finansijsko osoblje, kao i pomoćno osoblje. Većinu od njih možete videti na naslovnoj strani desetog broja školskog časopisa „Tesla“ koji zajednički uređuju đaci i nastavnici. Tu je školski kolektiv montiran u duhovitoj replici omota slavnog albuma „Bend kluba usamljenih srdaca narednika Pepera“ legendarne rok grupe „Bitlsi“.

Nastavnici permanentno rade na sopstvenom stručnom usavršavanju. Zato je Ministarstvo prosvete nastavnika ove škole Slobodana Kaličanina, u zvanju samostalnog pedagoškog savetnika, u više navrata uključivalo u stručne timove i radne grupe fokusirane na primenu modernih informaciono – komunikacionih tehnologija u oblasti obrazovanja.

Elektro – saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Kraljevo svake godine primi 200 novih đaka. Oni se mogu opredeliti za jedan od dva smera – elektrotehnika ili saobraćaj, u okviru njih izabrati jedan od brojnih obrazovnih profila,odlučiti se za četvorogodišnje ili trogodišnje školovanje. Škola prati trendove pa je zato u program uvela novi obrazovni profil – elektrotehničar informacionih tehnologija. Ona organizuje specijalističko obrazovanje (V stepen) i školu za obuku vozača.

Đaci

Listajući školski časopis „Tesla“ zapažamo bogatstvo interesovanja đaka ove škole. Nauka, moderne informacione tehnologije, sport, zabava, muzika, fotografija, film, poezija, humor, priče, ekskurzije… Retkost je da đaci neke škole proglase strogog profesora matematike za omiljenog profesora, ali su to, interesantno je, umeli maturanti ove škole dodeljujući na maturskoj proslavi prigodan poklon profesoru Milovanu Đurišiću.

Đaci elektrotehničkog smera, kao i đaci saobraćajnog smera, na takmičenjima znanja svih rangova, pobrali su do sada brojna pojedinačna i ekipna priznanja za ostvarene izvanredne rezultate, ne samo iz stručnih predmeta, već i iz opšteobrazovnih predmeta, za literarne sastave, znanje stranih jezika.

Željko Marković, Teodora Krstić, Nevena Gligorov i Stefan Božović posebno se ističu među đacima smera elektrotehnike, a Aleksandra Tanasković, Milan Marković i Teodora Jović se po uspehu odlikuju među đacima saobraćajnog smera. Od njih, ali ne samo od njih, se s pravom može očekivati da jednog dana postanu istaknuti stručnjaci, pa i naučnici, u oblasti elektrotehnike i saobraćaja.

Sadašnja generacija đaka sa puno uspeha, i kao gost i kao domaćin, učestvuje u recitatorskim i fotošop takmičenjima, na fudbalskim i džudo turnirama, atletskim takmičenjima. Đaka ove škole ima i u učionici, i na terenima, a stignu i do kafića koji mladima, takođe, pripadaju.

Elektro – saobraćajna tehnička škola „Nikola Tesla“ Kraljevo se ponosi svojim đacima danas doktorima nauka. Radojle Radetić doktorirao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Marina Milošević doktorirala je na Elektronskom fakultetu u Nišu, Dejan Barać doktorirao, isto tako, na Elektronskom fakultetu u Nišu, Slaviša Jovanović doktorirao je u Francuskoj, a Zoran Pavlović doktorirao u Španiji, Nenad Todić doktorirao je na Mašinskom fakultetu u Kraljevu. Na doktorskim studijama su doktorandi Đorđe Novčić, Milan Božović,Nikola Milikić, Stefan Andrić, Željko Jovanović… Istovremeno, oni su zaposleni na fakultetima ili u važnim državnim institucijama. U „Amazonu“, najvećoj internet trgovini na svetu, u njenoj ispostavi u Republici Irskoj zaposlen je Nenad Džambasević, nekada đak ove škole. Na sve njih i mnoge druge ovde nepomenute đake ponosan bi bio, verujemo, i sam Nikola Tesla.

Kraljevo i škola diče se još i njenim bivšim đacima: Dejanom Aleksićem, pesnikom, Srećkom Lisincem i Urošem Kovačevićem, državnim reprezentativcima u odbojci, Igorom Nikolićem, državnim reprezentativcem u kuglanju…

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor