U Kraljevu dodeljeni sertifikati – ECDL obuka i obuka za pekare

U Filijali Kraljevo Nacionalne službe za zapošljavanje organizovana je dodela međunarodno priznatih sertifikata za 18 lica koja su prošla osnovnu informatičku obuku po ECDL standardu i 10 lica koja su prošla obuku za pekare.

Obuke su realizovane u okviru IPA 2012 projekta Evropske unije „Povećanje delotvornosti politike zapošljavanja prema ugroženim grupama“, u organizaciji iskusnih predavača i instruktora u obrazovnim i trening centrima. Pretežno je zastupljena praktična nastava koja se realizuje u realnom i konkretnom radnom okruženju. Polaznici ovih obuka dobijaju sertifikate o stečenim kompetencijama, čime se znatno povećava njihova zapošljivost na tržištu rada. Planiranje realizacija obuka izvršeno je na osnovu anketiranja poslodavaca o potrebnim znanjima i veštinama.

Obuka za pekare vršena je u pogonima preduzeća „Mladi radnik“ iz Kraljeva,a informatička obuka za ECDL u prostorijama kraljevačke Srednje mašinsko-tehničke škole „14.oktobar“.

ECDL (European Computer Driving Licence – evropska kompjuterska vozačka dozvola) je najrasprostranjeniji svetski sertifikat za korisnike personalnih računara koji se dodeljuje nakon sprovedene obuke po standardima istoimene fondacije. U Srbiji posedovanje ECDL sertifikata od svojih zaposlenih zahtevaju brojna ministarstva, državne institucije,javna preduzeća i najveće privatne kompanije.

Filijala Kraljevo je već preduzela aktivnosti na realizaciji drugog ciklusa obuka, gde će nezaposlena lica sticati znanja i veštine u pekarstvu, tekstilstvu, informatici, stranim jezicima, kao i na mašinama za obradu sekundarnih sirovina.

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Ostavite odgovor