Crtice

kraljevo-u-srpskoj-stampiU knjizi „Karanovac – Kraljevo u srpskoj štampi 1868-1903“ koju je priredio mr Slavoljub Maržik a 2015.godine izdao Narodni muzej Kraljevo nalazimo deo teksta „Putopisne crtice iz Srbije“ dr Vladimira Nikolića koje su objavljene u listu „Novo Vreme“ u nastavcima u brojevima iz maja i juna 1896. godine. Putopisac je doputovao iz Vojvodine a o nama piše:
„Kraljevo je lepo i ubavo mesto od prilike od veličine Iriga ili nešto manje. Na njemu se opaža napredak koji videsmo u svim srpskim mestima kojima ovom prilikom prođosmo. Što u Kragujevcu, Gornj.Milanovcu i Čačku videsmo, nađosmo i ovde: pravilnost ulica, lepe i ukusno zidane kuće, širok kamenit trotoar pored kuća, uglednost javnih zgrada, crkava, škola a gotovo svugda početak javnih parkova. Naravno da još ima mnogo što šta što se nami na zapadni red naučenima nije moglo dopasti, ali ako čovek ono sravni šta je Kanic u pedesetim godinama našao, sa onim što smo mi zatekli, mora priznati da su ovi krajevi golem napredak načinili. U opće bijasmo sa onim što nađosmo ugodno iznenađeni i ko se posle nas odlučio bude da tim krajevima proputuje, neka ne zebe da će lošije biti poslužen nego kod svoje rođene kuće.“
Posle 120 godina na prostoru od 1530 km2 koji pripada gradu Kraljevu ima oko 125.000 stanovnika a na prostoru opštine Irig od 230 km2 ima oko 10.500 stanovnika.

Slika starog Kraljeva preuzeta sa sajta: http://mirjanadetelic.com/leksikon/gradovi/gradout.php?id=1522&slovo=K&str=4

Redakcija infokraljevo.com
Redakcija

Jedan komentar na “Crtice

Ostavite odgovor